Saça İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Saça İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Saç Dökülmesi Nedir?

Kıllar keratin denilen proteinlerden oluşur. Derinin üst kısmında kıl foliküllerinde bulunan kıllar insan vücudunda avuç içleri ve ayak tabanları hariç her yerde gelişim gösterir, fakat çoğu kıl görünür değildir. Kıl folikülleri 8. Haftada anne karnında gelişmeye başlar ve 22. Haftada tüm kıl foliküllerinin gelişimi tamamlanmış olur.

Gelişimin tamamlanması sonucu yeni doğmuş bir bebekte 5 milyon kıl folikülü vardır. Bu foliküllerin yaklaşık 100 bini ise saçlı deride yer alır saçlı deride yer alan kıl folikülleri ‘saç’ olarak adlandırılır. Her bir saç folikülü ortalama 10-20 kez döngü geçirir ve bir folikülün ortalama yaşam süresi 85 yıldır.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmesi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir durumdur. Genellikle endişe edilmesi gereken bir durum olmasa da bazen kişinin sağlık durumuyla ilgili önemli sinyaller verebilmektedir.

Saç dökülmesi türlerine göre ele alındığında en kaba şekilde kalıcı ve geçici dökülmelerden bahsedilebilir.

Kalıcı dökülme olarak sınıflandırılan kadın tipi ya da erkek tipi dökülme çoğunlukla genetik faktörlere bağlı gelişir.

Geçici dökülmeler ise birçok nedene bağlı olarak gelişebilir;

  • Hastalık
  • Stres
  • Mevsim değişikliği
  • Kansızlık (anemi)
  • Sağlıksız kilo kaybı
  • Kemoterapi (kanser tedavisi)…

Saç dökülmesinin kesin bir nedeni henüz bulunmamıştır. Bununla birlikte, dökülmeyi etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları aşağıda incelenmiştir.

Genetik Faktörlere Bağlı Gelişen Saç Dökülmesi

Kadın ve erkek tipi saç dökülmesi bu kategoride incelenmektedir. Erkeklerde saç dökülmesi kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Erkeklerde görülen saç dökülmesine “Androgenetik Tip Dökülme” denir. Bu tip dökülmeye androjen dediğimiz erkek hormonunun normal seviyede olmaması neden olur. Kişiye kalıtsal yolla anne-babasından ya da bir üst kuşağından aktarılır. Bu tip dökülme kroniktir yaşa bağlı olarak artarak gelişme gösterir.

Kadınlarda da bu tip dökülme kalıtsal nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Saç telleri zayıflar, güçsüzleşir ve dökülür. Son zamanlarda 16-18 yaşlarındaki genç kızlarda erkek tipi dökülmelerde artış gözlenmektedir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Düzensiz ve yetersiz beslenme her türlü sağlık sorununa neden olduğu gibi saç dökülmesinde de önemli bir etkendir.

Bunlara ek olarak protein açısından zengin beslenmek de saç dökülmesini azaltmaktadır.

Hormonal Bozukluklar

Hormonal bozukluklara bağlı gelişen saç dökülmesi çoğunlukla kadınlarda gözlenmektedir. Kadınlarda adet döngüsü, hamilelik, doğum sonrası (lohusalık) gibi hormonal değişimlerin gözlendiği süreçler saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Doğum sonrası dediğimiz postpartum dönemde süt üretimi ve vücudun toparlanması için hızlı hormonal dalgalanmalar meydana gelir bu durumun sonucu olarak hamilelik döneminde dökülmeyen saçların aniden bu dönemde döküldüğü gözlenir.

Eğer kişide; aşırı akneli cilt, aşırı tüylenme, adet düzensizliği gibi şikayetlerle seyreden saç dökülmeleri varsa hormonal kaynaklı saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu durumda hormon testi yapılması ve dermatoloğa başvurulması gerekir.

Bazı İç Hastalıkları

Özellikle tiroid hastalıkları, Kelebek hastalığı dediğimiz Lupus ( Bağışıklık sisteminin bozulmasıyla gelişen rahatsızlıklar), diyabet, insülin direnci, demir eksikliği anemisi saç dökülmelerine neden olur.

Kullanılan İlaçlar ve Besin Takviyeleri

Hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak saç dökülmesine neden olabilmektedir. Özellikle doğum kontrol hapının kullanımı ya da kullanımın kesilmesi, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, kemoterapi, tansiyon ilaçları, tiroid bezi rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. A vitamini takviyesinin yüksek miktarda alımı da saç dökülmesinde etkendir.

Kozmetik Nedenler

Saçlara yapılan kimyasal işlemler, boyama, saçların yüksek sıcaklığa maruz kaldığı fön işlemleri, kullanılan ürünlerin saçları tahrip etmesi saçların güçsüzleşmesine ve buna bağlı olarak kırılmalara kopmalara ve dökülmelere neden olmaktadır. Bunlara ek olarak saçların sıkı toplanması, uzun süre havasız, kapalı kalması da saç dökülmesi nedenleri arasındadır.

Stres ve Depresyon

Saç sağlığı birçok faktörden hemen etkilenebilecek kadar hassastır. Stres en yaygın nedenleri arasındadır. Uzun süreli stres genel olarak tüm sağlığı etkilediği gibi saçların dökülmesine de neden olur. Psikolojik rahatsızlıklar -depresyon, anksiyete gibi- ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saç dökülmesi nedenleri arasındadır.

Saç Dökülmesini Nasıl Engelleriz?

Organik olan saç ürünleri hayatımızın olumsuz tüm etkilerinden uzaklaşmamızı sağlar. Bu nedenle canlı ve parlak saçlar için doğal ürünlere yönelerek düzenli kullanıma geçilmelidir. Hormonal problemler, ilaç kullanımı ve bazı hastalıklar saç dökülmesini tetiklemektedir. Bu dönemleri tespit ederek saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler ön plana çıkarılmalıdır.

Saça iyi gelen vitaminler

Saça iyi gelen besinleri düşündüğümüzde, bu besinlerden aldığımız vitaminlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu besinlerin içerisinde bulunan vitaminler, bünyemizi güçlendirdiği gibi saç ve cilt sağlığımızda da önemli rol oynuyorlar. Saça iyi gelen vitaminleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Demir
- Çinko
- Biotin
- E vitamini
- A vitamini
- B12 vitamini
- Folik asit
- B5 vitamini
- D vitamini
- C vitamini

Şimdi ise saça iyi gelen bu vitaminleri hangi yiyeceklerden alabileceğine daha yakından bakalım…

Yumurta

Saç dökülmesine hangi besin iyi gelir? diye düşünüyorsan, cevap: Yumurta. Saç köklerini güçlendiren ve dökülmelerin önüne geçen biotin, yumurtada epey yüksek miktarda bulunuyor. Özellikle kahvaltıda yumurta tüketerek daha güçlü saçlara sahip olabilir, saç dökülmelerinin önüne geçebilirsin.

Sağlıklı saçlar için besinler ve tarifler bilgilendirmesine geçmeden önce Organic Windy Valley'in ürünlerine göz atarak, bu tariflerdeki ürünleri sitemizde bulabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Organik Fasulye

Organik Fasulye, hayvansal gıdalar haricinde protein alabileceğimiz kahraman yiyecekler arasındadır. Organik Fasulye yoluyla alınan protein saçların beslenmesi ve güçlenmesi konusunda oldukça yardımcıdır.

Organik Fasulyeyi Organic Windy Valley sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.

Organik Kuruyemiş
Organik Kuruyemişler E vitamini, selenyum ve çinkodan zengin besinlerden. Bu mineraller sayesinde saç yapısını güçlendiriyorlar. Kaju, içerdiği yüksek biyotin ile saçın sağlıklı uzamasını sağlıyor. Organik Ceviz de içerdiği elastin sayesinde saç kırılmalarını engelliyor. Özellikle antepfıstığı erkeklerde görülen kellik problemine iyi geliyor. Her gün 2 tam organik ceviz veya 10 adet organik antep fıstığı tüketebilirsiniz.

Organik Kuruyemiş çeşitlerini Organic Windy Valley sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.

Somon

Somon gibi yağlı balıklar, omega 3, protein ve B12 vitamini açısından son derece zengin. Vücut sağlığında da çok etkili oldukları gibi daha parlak ve sağlıklı saçlar için haftada 1-2 kere somon tüketmek sonuç veriyor. Ayrıca Omega 3’ün saç dökülmeleri üzerinde de etkisi olduğu biliniyor.

Organik Mercimek

Protein, demir, çinko ve biyotin içeren Organik mercimekte bol miktarda folik asit de bulunuyor. Folik asit, cilt ve saç derisinde kırmızı kan hücrelerinin yapısını besliyor. Saç derisinin oksijene doymasını sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde yeni saç oluşumuna zemin hazırlıyor ve saçları güçlendiriyor. Mercimeği salatalarınızda veya tencere yemeği olarak haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.

Organik Mercimeği Organic Windy Valley sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.

Organik Yulaf
Organik Yulaf, saçın büyümesini hızlandıran, kalın ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan demir, lif, çinko, omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besin.

Organik Yulafı Organic Windy Valley sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.

Su

Sağlıklı saçlar için bir diğer önemli konu ise yeterli miktarda su içmektir. Su, saç derinizdeki sinir uçlarını uyararak kökleri daha aktif hale getirmeye yardımcı olur. Saçlarınız daha nemli, daha yumuşak ve daha güçlü hale gelir.

Dengeli bir beslenme düzeni sağlığın anahtarıdır. Vücudumuz sağlıklı olduğunda saçlarımız da aynı şekilde sağlıklı bir yapıya sahip olacaktır.

SAÇLARINIZA UYGULAYABİLECEĞİNİZ MASKE TARİFLERİ

İnce ve Seyrek Saçlar İçin

Saçların ince ve seyrekse evde bulunan malzemeler ile protein açısından zengin bir saç maskesi hazırlayarak saçlarının dolgunlaşmasını ve güçlenmesini sağlayabilirsin. Bol miktarda aminoasit bulunduran muz ve yumurta malzemeleri ile saç tellerinin elastikliğini artırabilir, saç dokusunu kalınlaştırabilirsin.

Maske tarifi: 2 yumurta sarısı, 2 olgun muz, 2-3 yemek kaşığı organik bal, yarım fincan saç kremi ve 2 yemek kaşığı organik zeytinyağını tamamen püre haline gelinceye kadar iyice karıştır. Karışımı saçlarına iyice yedir, 20-30 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durula. Hızlıca sonuç veren bu saç maskesini her duştan önce uygulamanı tavsiye ederiz.

Kolay Kırılan ve Mat Saçlar İçin

Organik Elma sirkesi saçların parlaklığını geri kazanmasını sağlamak ve saçları beslemek için son derece etkili bir malzemedir. Oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğin bu maske ile saçlarının sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayabilirsin.

Maske tarifi: Saçların için yeterli miktara ulaşana kadar Organik bal, organik elma sirkesi ve hindistancevizi yağını eşit ölçüde karıştır. Karışımı nemli saçlarına uygula ve en az 20 dakika bekledikten sonra saçlarını şampuanla. Her saç tipi için oldukça besleyici olan bu saç maskesi, aynı zamanda boyalı saçlar için saç rengini canlandırmayı sağlar. 

Yıpranmış Saçlar İçin

Omega-3 zengini yağ asitlerini bol miktarda bulunduran avokado bazlı saç maskesi, yıpranmış saçlarının onarılmasını ve canlandırılmasını sağlayabilir. Saç derisini nemlendiren bu maske, saç tellerine kaybettiği gücü ve parlaklığı geri kazandıracaktır.

Maske tarifi: Yarım avokado, 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı organik zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı organik balı iyice harmanla. Karışımı nemli saçlarına saç köklerinden saç uçlarına doğru uygula. Bu aşamada saçlarını yüksek ısıdan korumak için saçlarını bir havluyla sarmanı veya başına duş bonesi geçirmeni tavsiye ederiz. Sarılı saçlarını 10 dakika boyunca fön makinesi ile kurut. Daha sonra 20 dakika bekle ve saçlarını iyice durula.

Kaşınan Saç Derisi İçin

Yeşil çayın sayısız faydasına ilave olarak etkili bir saç derisi yatıştırıcı olduğu da unutulmamalıdır. Bünyesindeki antioksidanlar ve besleyici ögeler sayesinde, tahriş olmuş saç derisini sakinleştirir ve dengeler. Yeşil çayın yanı sıra nane yağı barındıran bu maske, nane yağının iltihaplanma önleyici özelliği sayesinde yatışmış ve nemli saç derisine kavuşmanı sağlayacak.

Maske tarifi: 1 fincan yeşil çaya 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi ile 2 damla nane yağı ilave et. İyice karıştırdığın bu karışımı saç derine iyice yedir, en az 5 dakika beklettikten sonra durula.

Kepekli Saçlar İçin

Kepek problemi olanlarda saç derisinin kuruyup kaşındığı, ölü saç derilerinin pul pul olup döküldüğü görülür. Kepeği kontrol altına almak için saç derini yatıştıracak ve nemlendirecek maskeler uygulamayı tercih edebilirsin. İltihap önleyici ve canlandırıcı özelliklerinden dolayı taze zencefil, saç derisini yatıştırmak ve kepeği önlemek adına etkili bir malzemedir. 

Maske tarifi: Yarım taze zencefili 2 fincan kadar su ile dolu bir kabın içine iyice rendele. Bu karışımı suyun yarısı buharlaşana kadar kaynat. 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı organik zeytinyağını oluşan karışıma ekle. Karışımı saç derine yedir, kurumasını bekle ve saçlarını şampuanla. Bu karışım ile saç derisindeki hücre kaybının önüne geçebilir, kepekle savaşabilirsin. 

Kuru Saçlar İçin

Kuru ve kolay elektriklenen, rengi donuklaşmış saçların varsa evde bulunan malzemeler ile pratik bir şekilde besleyici ve nemlendirici saç maskeleri üretebilirsin. Zengin içerikli besinler ile hazırlayacağın saç maskeleri sayesinde saçına kaybettiği nemi kazandırabilir, böylelikle saçında daha belirgin bukleler ve dalgalar elde edebilirsin. Sana önereceğimiz saç maskesi, gücünü içerdiği malzemelerin nem tutucu özelliğinden alıyor.

Maske tarifi: Yarım fincan organik pekmez, çeyrek fincan organik zeytinyağı, 4 yemek kaşığı organik bal, 2 muz, yarım fincan su, 4 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı organik unu topaksız hale gelinceye kadar harmanla. Karışımı ocağın üstüne alarak bir miktar ısıt. Saçını tutamlara ayır ve her bir tutam saça bu saç maskesini uygula. Saç tellerinin yeteri kadar beslenmesi için 45 dakika bekle ve saçlarını durula.

Yağlı Saçlar İçin

Saç maskelerinin çabuk yağlanan saç tipleri için uygun olmadığı, yağlanmayı hızlandıracağı söylense de evde bulunan kolay malzemeler ile yağlanmanın önüne geçen doğal bir saç maskesi hazırlaman mümkün. Yumurta akının bünyesinde barındırdığı protein enzimlerinden faydalanan bu saç maskesi, saçlarını beslemenin yanı sıra saçlarının yağlanma sürecini yavaşlatacak.

Maske tarifi: 1 yumurtanın beyazı ve yarım limonun suyunu güzelce karıştır. Karışımı saç köklerinden saç uçlarına doğru yedir ve 30 dakika beklet. Daha sonra saçlarını ılık su ile iyice durula.

Hacimsiz Saçlar İçin

Saçların hacmini ve dolgunluğunu yitirmiş, zayıf görünüyor olabilir. Ancak kolaylıkla hazırlanabilen, doğal saç maskeleri ile saçlarını canlandırabilir ve saç tellerinin dolgunluğunu artırabilirsin. Hacim artırıcı saç maskelerine şans verirken en önemli noktanın maskeyi hafif nemli saç tellerine derinlemesine uygulamak olduğunu unutmamalısın.

Maske tarifi: Yarım fincan org yulaf, 2 yemek kaşığı badem yağı ve yarım fincan sütü karıştır. Herhangi bir süt çeşidi tercih edilebilir fakat en iyi sonucu besleyici özelliğinden ötürü tam yağlı inek sütü ile almak mümkündür. Maskeyi tüm saçına uygula ve 20-40 dakika bekle. Maskeyi saçında ne kadar uzun süre bekletirsen o kadar etkili bir sonuç alacağını unutma. Daha sonra saçlarını kurut ve her zaman yaptığın gibi şekillendir. Saçlarının çok daha dolgun ve canlı göründüğünü fark edeceksin.

Yukarıdaki tariflerin malzemelerini Organic Windy Valley sitesinden temin edebilirsiniz

Etiketler: Saça İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Ekim 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.