Bugünlerde organik bal satın almak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bazı ballar "doğal" olarak etiketlenirken, diğer ballar "organik" olarak etiketlenir ve özellikle hem "doğal" hem de "organik" mükemmel seçimler gibi göründüğü için hangisinin sizin için en iyi seçenek olduğunu anlamak zor olabilir.
Pek çok insan, doğal ve organik balların aslında aynı şey olduğuna inanırken, aslında onları birbirinden ayıran bazı ince farklılıklar vardır.
Doğal bal, doğal ortamda elde edilen ancak herhangi bir kontrolün olmadığı ballardır. Organik bal ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik arıcılık standardına göre üretilen ve yetkilendirdiği sertifikasyon kuruluşunca gerekli inceleme, denetleme ve laboratuvar analizlerinden sonra sertifikalandırıldığı baldır.
Organic Windy valley’in organik bal çeşitleri Ecocert tarafından sertifikalandırılmıştır.
Bu yazımızda doğal bal ve organik bal nedir, farklılıkları nelerdir gibi merak ettiğiniz konuları hakkında sizler için bilgilendirmeler yapacağız.
Organik bal için arıların nektar topladığı sahanın Organik bal üretimine uygunluğu çok önemlidir. Bazı arı türleri hariç, bal arıları genellikle bal kovanının bulunduğu alandan yaklaşık 5-8 km²’lik alanda polen ve nektar toplarlar. Bal arılarının bu alanda polen ve nektar topladığı çiçeklerin tamamen organik olup herhangi bir böcek ilacı veya kimyasal uygulamaya maruz kalmaması gerekir. Ayrıca, bal arılarının herhangi bir antibiyotik ile beslenmemesi ve kovanın bulunduğu konuma yakın su yollarının herhangi bir kimyasal kirliliğe maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden Organik bal üretmek isteyenlerin arı kovanlarını şehir merkezlerine oldukça uzak tamamen doğal bir yere kurması uygun olur. Burada önemli nokta şu: Her doğal bal organik bal değildir, ancak her Organik bal özünde doğaldır.
Organik bal, organik tarım yönetmenliğine göre üretilen baldır. Organik bal üretilen arı kovanlarının boyalı olmaması gerekir. Özellikle bal üretilen arazide tarım ilacı kalıntısı içermemelidir. Organik ballar Organik Tarım Kanununa göre Organik sertifikası alır ve üzerinde Organik tarım logosu bulunur. Üzerinde organik tarım logosu bulunmayan ballar, doğal bir şekilde elde edildiği söylense de kanıtlanamadığı için kesinlikle organik olarak sınıflandırılamaz. Organik bal üretiminde arılara Organik Tarım Kanununun izin verdiği bitkisel bazlı ilaçlar dışında herhangi bir ilaç ve katkı maddesi verilmez.
Organik tarım yönetmeliğine göre kovanlar her türlü kimyasal ve biyolojik kirlilikten uzak konumlandırılmalıdır ancak bu işlem yapılsa dahi en az bir yıl boyunca organik olarak pazarlanamazlar. Bir yıldan sonraki üretilen kovan ürünleri, organik bal, organik propolis ve organik arı sütü olarak pazarlanabilirler. Ancak yine bunun için Tarım Bakanlığının denetiminden geçilmeli ve sertifikalandırılmaya hak kazanılmalıdır. Bu nedenle üzerinde organik yazılı olan ürünler her zaman daha güvenilir ve sizi şaşırtmayacak bir içeriğe ve lezzete sahip olacaktır.
Doğal bal ve Organik bal arasındaki fark üretim yöntemlerinin farklı olmasından ortaya çıkar.
Doğal bal arılar tarafından her han gibi bir arazide üretilen bal ilken Organik bal, kimyasallardan arındırılmış sahada kontrollü sertifikalı üretilmiş baldır.
Nektar bitkilerinin farklı gereksinimleri balın kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Doğal bal üretiminde nektar kaynağı bitkiler zaman zaman genetiği değiştirilmiş ayçiçeği gibi bitkiler olmasında sakınca yok iken organik bal üretimi organik tarım yapılan arazilerin haricinde tarım arazilerinden nektar toplanmasına izin verilmez.
Kısacık hayatları boyunca arılar kaçınılmaz olarak çeşitli zararlılar ve hastalıklar tarafından etkilenecektir. Arıcılar bu zararlıları önlemek ve kontrol altına almak için sıklıkla bir sürü ilaç kullanırlar. İlaç bir kez kullanıldıktan sonra artık o çiftlikten üretilen ballar Organik bal olarak adlandırılamaz, yani Organik balın herhangi bir arı ilacı kullanması kesinlikle yasaktır, doğal balda ise hastalıkları önlemek için arı ilacının sınırlı kullanım gerçekleştirilebilir. Çünkü doğal bal sertifikalı ve onaylı bir ürün olmadığı için kontrolsüzdür ve içeriği tam olarak tahmin edilemez.
Ülkemizde Organik bal genellikle yaylalarda üretildiği için nektar kaynağı çok çeşitli bitkilerdir. Kaynağını çok çeşitli bitkilerin oluşturduğu ballar daha lezzetlidir. Doğal ballar ise genelde Ayçiçek tarımının yapıldığı arazilerde üretilirler, arılar çok fazla nektar salgılayan ayçiçeklerinden nektar topladığı için miktar olarak fazlaca bal üretebildikleri için ucuz olur ama lezzeti organik bal ile aynı olmaz.
Organic Windy Valley’in organik bal gibi bütün organik ürünleri Ecocert tarafından sertifikalandırılmıştır. www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden inceleyebilir ve sipariş oluşturabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.