Organik hayvancılıkta:
Et, yumurta ve süt ürünleri için yetiştirilen organik hayvanların, dış mekanlara
erişlerinin olması, dış alanlarda otlatılması ve ahır gibi iç mekanlarda ise organik yem ile beslenmeleri gerekmektedir. Beslenme ve gelişim evrelerinde ise antibiyotik, büyüme hormonu veya herhangi bir hayvansal yan ürün verilmemelidir.
Organik Tarımda:
Doğal gübre kullanılarak yetiştirilir.
Yabani otlar doğal yollarla kontrol altına alınır.
Zararlı böcekler ile doğal yöntemler (kuşlar, böcekler, tuzaklar) ve doğal olarak elde edilen pestisitler kullanılarak mücadele edilir.
Geleneksel Olarak Yetiştirilen Ürünler:
Sentetik veya kimyasal gübrelerle yetiştirilir.
Yabani otlar, kimyasal herbisitler ile kontrol altına alınır.
Zararlı böcekler ile sentetik böcek ilaçları ile mücadele edilir.
Organik besinlerin faydaları
Tükettiğiniz besinlerin nasıl yetiştirildiği ve sahip oldukları mineraller, fiziki, zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Organik gıdalar genellikle içerdikleri antioksidanlar sayesinde, endüstriyel yada geleneksel olarak yetiştirilen emsallerinden daha faydalı besinler içerir. Çeşitli gıda ürünlerine yada kimyasal madde ve koruyucu maddelere alerjisi olan kişilerin rahatsızlığına bağlı gelişen semptomlar yalnızca organik gıdalar tüketildiğinde azalır yada giderilir.
Organik ürünler daha az böcek ilacı içerir yada böcek ilacı içermez. Mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücüler gibi kimyasallar geleneksel tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu zararlı bileşenlerin artıkları yediğimiz gıdaların içinde yada kabuğunda kalır ve asla tam olarak temizlenmezler.
Organik gıdalar daha tazedir; fakat, konvansiyonel ürünlere nazaran daha çabuk bozulma eğilimi gösterir, çünkü daha uzun süre dayanmasını sağlayan koruyucu maddeler içermez. Organik ürünler bu nedenle sıklıkla satıldığı yerin yakınındaki kasaba yada küçük çiftliklerde üretilir.
Organik tarım çevrenin korunmasına ciddi katkı sağlar. Organik tarım uygulamaları, kirliliği azaltır, suyu korur, toprak erozyonunu azaltır, toprak verimliliğini arttırır ve daha az enerji tüketimi ihtiyacı olduğu için kaynakların korunmasına katkı sağlar. Zararlı böcek ilaçları kullanılmadan çiftçilik yapmak da aynı şekilde insan sağlığının ve habitatın korunması açısından oldukça önemlidir.
Organik olarak yetiştirilmiş hayvanlara antibiyotik, büyüme hormonu veya gıda takviyesi statüsündeki yan ürünler verilmemektedir. Hayvancılıkta kullanılan takviye gıdalar, bu gıdalar ile beslenen hayvanlarda deli dana hastalığı (BSE) riskini arttırır. Bu tür sorunlarla başa çıkmak için kullanılan antibiyotikte, zamanla antibiyotiğe dirençli bakteri formlarının oluşmasına neden olur. Ayrıca, organik olarak yetiştirilen hayvanların dışarıda otlatılması, açık alanda geçirdikleri sürenin daha fazla olması ve daha fazla hareket ediyor olmaları daha sağlıklı olmalarını sağlar.
2016 yılında Avrupa genelinde yapılan çalışmalar sonucunda, organik et ve sütte, geleneksel olarak yetiştirilen hayvanlardan elde edilen et ve süte oranla, omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere bazı besin değerlerinin yüzde 50 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Pestisitlerin olası riskleri nelerdir?
Birçoğumuzun vücudunda uzun yıllar maruz kaldığımız için pestisitler birikmiş durumda. Tıbbi olarak bilindiği üzere bu kimyasal vücudumuzda sağlığımızı tehdit edecek boyutta depolanmakta ve vücudumuza her açıdan yük oluşturmaktadır. Bu durum, baş ağrısı, halsizlik, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve doğum kusurları gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bazı çalışmalar, pestisitlerin düşük dozlarda bile alınımı, lösemi, lenfoma, beyin tümörü, meme kanseri ve prostat kanseri riskini arttırdığını göstermiştir.
Çocuklar ve anne karnındaki fetuslar, vücut ve beyinleri hala gelişmekte olduğundan gıda ilaçlarına karşı en savunmasız canlılardır. Erken yaşta maruz kalma gelişimsel gecikmelere, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, motor fonksiyon bozukluğuna, davranış bozukluklarına ve otizme neden olabilmektedir.
Yıkama ve soyma ürünleri pestisitlerden kurtulur mu?
Yıkanabilen gıda ürünlerinde yıkama ve durulama kısmen azaltsa da, pestisitleri ortadan kaldırmaz. Soyulma daha etkili bir mücadele yöntemidir, ancak değerli besinlerin de kaybolmasına neden olur.
En iyi yaklaşım ise; sağlıklı diyetler yapmak, meyve ve sebzeleri iyice yıkamak/fırçalamak ve en önemlisi de mümkün olduğunca alışverişlerde organik ürünleri tercih etmektir.
Organik alışveriş yaparken paranızın karşılığını alabiliyor musunuz?
Organik yiyecekler genellikle geleneksel olarak yetiştirilen yiyeceklerden biraz daha pahalıdır. Ancak, kendinize özel sağlık diyetleri hazırlar ve beslenme alışkanlığınızı değiştirirseniz, organik yiyecek satın aldığınızda bile gıda alışverişine ayırdığınız bütçe içerisinde kalmanız mümkün olacaktır.
En önemli Organik etiketli meyve ve sebzeler nelerdir peki?
ABD'de yapılan bir araştırmada, pestisit testlerinin sonuçlarını analiz eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan EWGroup'a göre, pestisit seviyesi en yüksek meyve ve sebzeler şunlardır:
Elmalar, Tatlı Biber, Salatalıklar, Kereviz, Patates, Üzüm, Çeri domatesi, Yaz kabağı, Nektarinler, Şeftali, Ispanak, Çilek, Acı biber
"Temiz 15” olarak bilinen ve geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerde pestisitler oranları genellikle düşüktür:
Kuşkonmaz, Avokado, Mantarlar, Lahana, Şeker mısır, Patlıcan, Kivi, Mango, Soğan, Papaya, Ananas, Bezelye, Tatlı patatesler, Greyfurt, Kavun
Organik gıda maliyetini bütçeniz dahilinde tutmanın diğer yolları nelerdir?
Köy pazarlarından alışveriş yapmak iyi bir seçenek olabilir. Bu tür yerlere ulaşımı zor olanlar yada büyük şehirde yaşayanlar için, yerel üreticilerin yada çiftçilerin yetiştirdikleri organik ve doğal ürünleri getirerek sattıkları özel açıkhava pazarları da bu ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Yerel ve organik gıda kooperatifi veya kooperatif marketlerinin kayıtlı müşterileri arasına katılın.
Bireylerin ve ailelerin bir araya gelerek sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirmek için oluşturdukları yada destekledikleri çiftlik yada güvenli tedarikçilerden oluşan organizasyonlara üye olmakta sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Organik gıda alırken nelere dikkat etmek gerek?
Mevsiminde Satın Alın - Meyve ve sebzeler mevsiminde daha taze ve daha ucuzdur. Üretimin pazara ne zaman teslim edildiğini öğrenin, böylece mümkün olan en taze gıdaları almış olursunuz.
Alışverişe çıkın - Organik ürünleri, pazar ve marketlerdeki konvansiyonel aynı ürünler ve bu ürünlerin fiyatları ile karşılaştırın.
Unutmayın ki organik diye satılan her ürün her zaman sağlıklı değildir - Gıda endüstrisinde yaygın bir pazarlama şekli olarak, organik standartlarda yetiştirilmeyen bazı yöresel ürünlerin bu yolla satılmaya çalışılması sıklıkla başvurulan bir yöntem. Detaylı araştırma yapmak, alışveriş için güvenirliği kanıtlanmış yerleri tercih etmek, organik gıdalarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak ve yiyecek etiketlerini dikkatlice okumak hata yapma ihtimalinizi azaltacaktır.
Organik gıdalar neden genellikle daha pahalıdır?