Organik koşullar altında üretilen organik ballar, yapısının uzun süre bozulmaması için uygun koşullar altında saklanmalıdır. Oda sıcaklığında ve direk güneş görmeyen ortamda saklanmasıyla uzun süre korunabilir.
Organik bal, doğru saklanma koşullarına uyum sağlanmadığı taktirde yapısında bozulmalarla karşılaşabilir. Öyle ki bu durum karşısında donma, kristallenme gibi yapısında bozulmalar yaşanabilir. Ancak bu halde olan organik ballar, halen tüketilmeyen uygundur. Fakat, kıvamda yaşanan gözle görülür değişiklikler ve normalinden daha fazla tatlı olması sebebiyle tüketiciler bu durumun yaşanmamasını tercih edebilir. Organik Balda yaşanan donma veya kristallenme halk arasında organik balın şekerlenmesi olarak adlandırılabilir. Organik Bal uygun koşullar sağlanmadan saklanması halinde, içinde bulunan glikozun tanecikler haline gelmesi sonucunda şekerlenme oluşur. Glikozun taneciklenmesi karşısında organik bal özelliğini kaybeder. Esasında yaşanan bu durum organik ballar için normal olarak değerlendirilir. Ancak ortaya çıkan görüntü tüketicilerin organik bal sahte mi düşüncesine kavuşmasında etkilidir. Bu düşüncenin temelinde organik bal hakkında fazla bilgi elde edilmemesi yatar.
Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve organik bal kristalize hali ile de tüketilebilir. Ancak bu tamamen doğal ve sadece fiziksel bir değişim olan durumu engellemek için, organik ballara normalde uygulanması hiç gerekli olmayan bir işlem yani pastörizasyon uygulanmaktadır. Süt ve meyve sularına raf ömrünü sağlamak amacıyla uygulanan bu işlemin, organik ballara uygulanmasının tek nedeni fiziksel görünümünü berrak ve akışkan yapmaktır. Kesinlikle gerekli değildir. Organik Bal ham hali ile yani kovandan çıktığı haliyle bozulmaz çünkü antibakteriyel, antifungal ve antioksidandır. Bu anlamda doğadaki ender gıdalardandır. Pastörizasyon işleminin organik bala uygulanıyor olmasının tek amacı; organik balların, raflarda daha uzun süre sıvı ve berrak bir şekilde kalmasını sağlamaktır. Ancak organik bal 45°C’nin üzerinde ısıtılırsa besin değeri azalır. İçerisindeki yararlı enzimler, proteinler, vitaminler ve antioksidan özelliğe sahip fenolik ve flavonoid yapıdaki değerli bileşenler zarar görür. Bu durumda da organik balın hiçbir faydası kalmaz. Dolayısıyla, organik balın pastörize ve filtre edilmemiş ham hali ile tüketilmesi doğrudur.
Organic Windy Valley’in organik balları tamamen organik ve ecocert tarafından sertifikalandırılmıştır. Güvenle sipariş oluşturabilirsiniz.
Donan Organik Bal Dikkatli Isıtılmalı En doğrusu, şekerlenen organik balı hiçbir işleme tabi tutmadan doğal haliyle yemektir. “Organik Balı eski haline getirmek için tek yöntem benmari usulü eritmektir. Organik Balların kristalize ve fermente olmasını önlemek amacıyla bilinçsiz bir şekilde işleme tabi tutularak ısıtılması, bu balların bilimsel anlamda besin değerlerini tamamen yitirmelerine neden olmaktadır. Organik Bal, bir anda yüksek sıcaklığa maruz kalarak, kaynarsa; aromasını, enzimlerini ve besleyici değerlerini kaybeder. Isıtma mutlaka gerekiyorsa, organik balın ısısının 45 derecenin üzerine çıkmaması gerekir.
Kristalleşme hızı, organik bal arılarının nektar topladığı çiçeğin kaynağına ve balın bulunduğu ortam sıcaklığına bağlıdır. Örneğin, organik bal arıları nektarı büyük ölçüde Hardal çiçeklerinden veya ayçiçeğinden toplarsa, organik balın daha hızlı kristalleşmesi muhtemeldir, oysa Akasya balı kristalleşme durumuna dönüşmesi birkaç ay veya daha uzun sürer. Aynı şekilde organik çam balı bir salgı balı olduğu ve içinde çok az veya hiç polen olmadığı için ya hiç kristalize olmaz veya çok geç kristalize olur. Organik Balın kristalleşme zamanını değerlendirmek için organik balın orijini yani kaynağı bilinmesi gerekir.
Kristalleşmenin hızı organik baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Organik Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa organik bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir. Bu ifadeden yola çıkarak organik balın kaynağına göre baldaki glikoz, früktoz, su oranları değişiklik gösterdiğinden organik balların kristalleşme süreleri de farklılık göstermektedir. Bir başka deyişle organik balın kristalleşme süresi organik balın kalitesinin değil kaynağının göstergesidir. Olgunlaşmamış organik balda ve nektar döneminde şeker şurubu ile beslenmiş arılardan elde edilen organik ballarda sakkaroz miktarı yüksek olacağı için kristalleşme geç olacaktır.
Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi halkımız tarafından kabul gören kristalleşen bal = şekerli bal yargısı tamamen yanlıştır. Aksine şeker şurubu verilerek elde edilen organik bal daha geç kristalize olur.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.