Organik Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Organik tarım, Organik gıdalar, organik bal, organik çam balı, organik çiçek balı, sağlıklı beslenmek, doğal bir yaşam, sağlık, organik ürünler, organik gıda tüketmek, organik gıda, sağlıklı beslenmek,

Organik Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Doğal ilaç olarak bilinen Organik bal hakkında birçok doğru bilinen yanlış var. Uzun yıllardır halk arasında kulaktan kulağa yayılarak doğru olduğu düşünülen yanlışlar yüzünden Organik bal yanlış tüketiliyor. Özellikle üst solunum yolları hastalıkları ve cilt bakımı için mucizevi etkileri olan ballar, birçok farklı yönüyle yiyenlere şifa dağıtıyor.

Kış aylarında daha çok kullanılan Organik bal hakkında halk arasında birden çok doğru bilinen yanlış var. Faydalı olduğu herkes tarafından bilinen ancak yanlış bir şekilde tüketilen Organik bal hakkında yıllardır birçok yanlış bilgiye inanılıyor.

Piyasada sahte balın ortaya çıkması nedeniyle, birçok kişi Organik bal sahtesinden nasıl ayırt edebileceğini arıyor. Gerçek şu ki, bu basit değil.

Fakat Organic Windy Valley’in Organik bal çeşitleri Ecocert tarafından sertifikalandırılmış %100 organik ürünlerdir. www.organicwindyvalley.com.tr adresinden bal çeşitlerini inceleyebilir sipariş oluşturabilirsiniz. Satın aldığınız organik balın Sertifikalandırılmış olmasına dikkat ederseniz aklınızda soru işareti de kalmamış olur.

1- Gerçek bal kristalize olur mu?

Yaygın bir halk inanışı şekersiz balın sızdırıldığında kesiksiz akması gerektiğidir. Bu bilinen yanlışlardan biridir. Bir organik balın akışkanlığı mevsime, ortam sıcaklığına ve baldaki nem oranına göre değişir. Elbette ki kışın sızdırılan bir organik balın ile yazın sızdırılan bir organik balın aynı akış karakteristiğini göstermeyecektir. Öyleyse balı sızdırarak saf veya sahte olduğunun anlaşılması mümkün değildir.

2-Saf Bala Çakmak Tutulduğunda Parlamaz

Bir diğer halk inanışı da organik balın kürdan sokup sonra da kürdanı çakmakla yakarak organik balın ateşte parlayıp parlamadığıdır. Parlıyorsa şekerli parlamıyorsa şekersizdir. Bu bilinen ve inanılan test yöntemlerinin en komiğidir. Hiçbir geçerlilik payı yoktu.

 

3-Saf Bal Şekerlenmez

Özellikle kış aylarında 14C derecenin altındaki ısı dalgalanmalarında organik balın zamanla donarak kristalize olur. Bu kışın saf zeytinyağının donması ya da suyun 0 derecenin altında donması gibi doğal ve fiziksel bir olaydır. Ancak toplumda bilinen en büyük yanlışlardan biri de budur. Tamamen organik olan balın kristalizasyon işlemi halk arasında bal şekerlendi olarak bilinir ve kristalize olan bala şekerli damgası vurulur. Saf Çiçek Balı Kristalize olur. Eğer kış aylarında organik balın kristalize olmuyorsa o zaman bir şeylerden şüphelenmeye başlamalısınız. Ancak burada belirtilmesi gereken özel bir durum var. Bazı çiçeklerin organik balları daha erken bazı organik ballar ise daha geç olmak üzere bütün organik ballar kristalize olur. Bu kristalizasyon işleminin süresi ve şekli balın kaynağına göre değişmektedir. Örneğin kestane balı çok zor kristalize olurken organik çiçek balı çok çabuk kristalize olabilir. Yine aynı şekilde bazı organik çiçek balları uzun vadede ince tanecikler halinde kristalize olabilirken, bazı çiçeklerin organik balları ise çok kısa sürede ve kalın tanecikler halinde kristalize olabilir.

4-Saf Bal Boğazı Yakar/Yakmaz

Bu da yine yaygın bir inanış ancak çelişkili bir inanış. Kimine göre organik bal boğazı yakarken kimine göre ise organik bal boğazı yakmaz. Yani bir organik balın yendiğinde boğazı yakıp yakmayacağı aynı organik bal için bile göreceli bir kavramdır. Kişinin tadımı yapmadan önce ne yediğinden, sigara içip içmediğine, organik balın hangi çiçekten elde edildiğine kadar uzanan çok göreceli bir kavram. Asla ve asla bir balın boğazı yakıp yakmaması onun saflığıyla alakalı bir bilgi vermemektedir.

 

5-Balın Rengi

Bazı kişiler organik balın renginin koyu olması gerektiğini söylerken bazıları da açık olması gerektiğini söyler. Bir organik balın rengi elde edildiği çiçeğe göre değişiklik gösterir ki zira aynı kovan içerisindeki yan yana duran iki peteğin ballarının bile rengi birbirini tutmayabilir. Yani organik balın rengi de bize saflığı hakkında bir bilgi vermiyor. Peki biz organik balı nasıl anlayacağız diye söylenmeye başladığınızı duyabiliyorum. Ancak ne yazık ki organik balın kültürünüz yoksa, organik balın kokusunu, içerisindeki enzimlerin rehasını tanımıyorsanız yani bir organik bal uzmanı değilseniz organik bal ile şekerli balı ayırt etmeniz çok zor.

Arı Görmemiş Bal; Aslında bir nevi reçel mantığıyla üretilen bu ürünler bir takım yapay esanslar ile bal tadı ve kokusu verilmeye çalışılmıştır. Aslında en kolay ayırt edebileceğiniz ürün bu. Her ne kadar esans katılmış olsa da Ürünün kapağını açtığınızda bir bal kokusu alamazsınız, tadı ise içerisinde bala özgü enzimler olmadığı için bariz bir şekilde şeker ağdası gibidir. Ağzınızda hiçbir reha bırakmaz. 

 

Arı Görmüş, Çiçek Görmemiş Bal; Bu bal beklide Türkiye’de en fazla gözüken bal çeşidi. Her ne kadar arılara şeker şurubu beslemesiyle arıların bal yapması sağlansa da arılar yine de doğaya çıkıp polen, propolis vb. diğer arı ürünlerini de toplayabilmek için kovandan ve şeker şurubu bidonlarından ayrılırlar. Bu sayede arıcı her ne kadar şeker beslemesi yapsa da bal tamamen şeker şurubundan oluşmaz. Arı yine de doğadan bir şeyler kovana getirir. Arıcının verdiği şeker şurubunu da kendi enzimleriyle invert ederek bala dönüştürdüğü için bu balı arı görmemiş baldan rahatlıkla ayırt edebilirsiniz ancak şekersiz bir baldan ayırt etmeniz daha zor. Ancak  şeker profili analizi ile ayırt edebilirsiniz. Şekersiz Bal; Arıya şeker verilmeden üretilen arının doğadan kendi topladığı balın kokusu ve rehası diğer ballardan bambaşkadır.

Tüm bu ayrımları yapmak çok zor ve yanıltıcı olabiliyor. Organic Windy Valley’in bütün ürünleri gibi Organik Bal çeşitleri de Ecocert tarafından sertifikalandırılmış %100 organiktir. www.organicwindyvalley.com.tr adresinden bal çeşitlerimizi inceleyebilir sipariş oluşturabilirsiniz.

Etiketler: Organik Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Kasım 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.