Menstrüasyon Döneminde Beslenme

Organik gıdalar, sağlıklı beslenmek, Organik gıda tüketmek, organik ürünler, hangi organik gıdaları tüketmeliyiz, Menstrüasyon Döneminde Beslenme, organik kuru fasulye, organik nohut, organik üzüm pekmezi, organik baklagiller, organik kuru yemişler, organik nar ekşisi, organik sirke

Menstrüasyon Döneminde Beslenme

Menstrüasyon dönemi, kadınları oldukça zorlayabilen bir dönemdir. Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan birçok zorlukla karşı karşıya kalan kadınlar, bu dönemi daha rahat atlatmak için birçok farklı yönteme başvururlar. Regl döneminden bir hafta önce başlayan ağrılar ve regl olmadan önce ve olunca hissedilen şişkinlik kadınları kötü etkiler. Bu dönemde yorgunluk, sinir, tatlı krizleri ve baş ağrısı da sıklıkla görülür. Vücudun östrojen ve projestoren hormonlarında yaşanan değişiklikler sebebiyle vücutta gerçekleşen sıvı birikimi bağırsakları etkiler. Normal işleyişini yerine getiremeyen bağırsak, regl döneminde kabızlık sorunun başlıca nedenidir. Tabii vücutta gerçekleşen hormonal değişimlerin dışında kadınların bu dönemde karşılaştıkları sorunların bir diğer nedeni de beslenme düzenidir. Menstrüasyon döneminde beslenme düzenine ekstra özen göstermek, bu dönemin fiziksel sıkıntılarını azaltmak konusunda yardımcı olacaktır.

Regl olacağınız tarihten 1 hafta önce tuzu kesin

 Tuz miktarını azaltmanız, regl öncesi vücutta oluşacak sıvı toplanmasını azaltacaktır. Günlük 1 silme çay kaşığı tuz tüketmeniz vücudunuzun tuz ihtiyacını karşılayacaktır. Az tuzlu beslenmekte zorluk yaşıyorsanız; bu dönemde yemeklerinizi tuzsuz pişirebilir, tuz yerine karabiber, kekik gibi baharatlar kullanabilir, salatalarınızı organik nar ekşisi, limon ve organik sirkeyle tatlandırabilirsiniz. Ayrıca konserve ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan taze ürünleri tercih etmenizde fayda vardır.

Organic Windy Valley’in Organik Soslar Çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

 

 

Demir Kaybına Karşı Kırmızı Et ve Organik Pekmez

 Adet döneminde vücutta demir, magnezyum ve B6 vitamini seviyelerinde da azalma söz konusudur. Bu dönemde vücutta kanamayla birlikte özellikle demir kaybı çok fazla olmaktadır. Yeterli demir minerali alınmadığı takdirde demir eksikliği oluşacağından halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon güçlüğü oluşabilir, dikkat edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi görülebilir. Bu nedenle adet dönemi boyunca kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gün içerisinde ortalama 1avuç içi büyüklüğünde (90gram kırmızı et, 150 gram tavuk-balık) mutlaka tüketilmelidir. Yağsız kırmızı et demir içeriği daha yüksek olduğu için öncelikli tercih edilmelidir. C vitamini demir emilimini artırdığı için kırmızı et, tavuk, yumurta tüketirken yanında c vitamininden zengin olarak 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, bol domates ve maydanoz tüketmenizde fayda vardır.

Organik Pekmez ve siyah üzümünde demir içeriği yüksektir. Günlük 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 avuç siyah üzüm tüketilmesi beslenmenize demir açısından destek sağlayacaktır.

Organic Windy Valley’in Organik Pekmez Çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

 

 

Yeterli Miktarda Organik Kuruyemiş Yiyin

 Organik Kuruyemişler E vitamini, magnezyum, selenyumdan zengin besinler olduğu için bu dönemde tüketildiğinde yakınmaları azaltıcı etkileri vardır. Aynı zamanda organik kuruyemişler yağlı tohum olduklarından bol suyla birlikte tüketildiklerinden tokluk hissi vereceklerdir. Ancak kuruyemişlerin kalori seviyesi oldukça yüksektir. Gün boyunca 10 organik fındık, 6 organik badem, 2 organik ceviz yemeniz ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Organic Windy Valley’in Organik Kuruyemiş Çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

 

Regl Döneminde Tatlı Krizleri ile Doğru Başa Çıkın

 Regl dönemi öncesi bayanların çoğunda iştahını kontrol edememe, aşırı tatlı ve karbonhidratlı yiyecek tüketme isteği artmaktadır. Bu durum östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalması nedeni ile oluşmaktadır. Östrojen hormonu azaldığından kan şekerinde düşme eğilimi artmakta, dolayısıyla iştahta artma söz konusu olmaktadır. Bu yüzden sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissedilir. Bu dönemde kan şekerini dengelemek gerekmektedir. Bunun için;

 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde 2,5-3 saatte bir beslenmeli,

 

-Kompleks karbonhidratları tercih etmeli (Organik Kuru fasulye, organik nohut vb. organik kurubaklagiller, kepekli ürünler, bulgur gibi),

-Ara öğünlerde meyve süt, peynir ekmek, yoğurt grissini gibi kan şekerini dengeleyici yiyecekler tercih edilmeli,

-Posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. (Her öğünde bol salata yenmelidir)

Organic Windy Valley’in Organik Bakliyat Çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

Regl Döneminde Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

 

Adet döneminde çoğu insan rahatsız edici belirtiler yaşar. Bunlar karın krampları, sancılar, ağrılar, mide bulantısı, yorgunluk, şişkinlik, ruh hali değişimleri, ishal ve kabızdır. Herkeste şiddeti değişse de benzer değişimler neredeyse herkeste yaşanır. Bazı yiyecekler bunları şiddetlendirirken bazıları kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

 

Aşağıda adet döneminde yenmemesi gerekenler listesini bulabilirsiniz:

Tuz: Adet döneminde ödem toplamaya meyilli olursunuz. Tuz bunu daha da artırarak belirtileri şiddetlendirebilir.

Şeker: Normal düzeyde şeker tüketmenin sakıncası olmasa da çok fazla şeker tüketmek ruh halini kötü etkileyebilir.

Baharatlar: Mideniz baharat yedikten sonra bazı sinyaller veriyorsa veya bazı baharatlar boşaltım sisteminizi etkiliyorsa bunlardan birkaç gün uzak durmak faydalıdır.

Kahve: Kan damarlarını daraltarak ve bazı kadınlarda gaz sancılarını, ishali tetikleyerek şikâyetlerinizi artırabilir.

Alkol: Adet döneminde alkol sindirim problemlerini artırabilir ve vücudunuzu susuz bırakabilir.

 

 

Size iyi gelmeyen tüm yiyecekler: Kendi vücudunuzun sesini dinlemek önemlidir. Örneğin glutenli besinler birçok insanı rahatsız eder, bu bazen şiddetli bazen hafiftir. Ya da laktoz intoleransınız varsa süt ürünleri sizi daha da şişkin hale getirir. Eğer bazı yiyecekler kabızlık, ishal, şişkinlik, yorgunluk, gaz ve ağrı gibi belirtilere neden oluyorsa adet döneminde bunlardan uzak durmanız gerekir.

Etiketler: Menstrüasyon Döneminde Beslenme
Aralık 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.