En sevilen lezzetlerden biri olan pirinç pilavını yapmak oldukça kolaydır, ancak kıvamı tutturması zor bir yemektir. Özellikle mutfağa yeni girenler pilavının lapa olmasından şikâyet ederken tane tane pirinç pilavı yapmanın püf noktalarını araştırılar. Pirinç pilavı yapımında küçük ama önemli noktalar bulunur. Pilavlık kaliteli bir pirinç pilavınızın lezzeti ve görünümü açısından çok önemlidir. Bu sebeple ilk olarak dikkat etmeniz gereken doğru bir pirinç seçiminde bulunmaktadır. Şimdi hiç vakit kaybetmeyelim ve pirinç pilavının yapım aşamasına geçelim. Peki, tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır? İşte püf noktaları
1) Tencerenizi İyi Seçin
Lezzetli bir pirinç pilavı hazırlamanın ilk kuralı, doğru tencere ile yola çıkmaktır. Pilavı pişireceğiniz tencerenin yanmaz ve yapışmaz olmasına dikkat etmelisiniz.
Bunun için teflon yahut granit pilav tencerelerini kullanabilirsiniz.
2) Kullanılacak Pirinç İyi Olmalı
Tane tane ve kıvamında pişen pilavlar için pirinç seçiminiz iyi olmalıdır. Genellikle organik baldo pirinçler ile pilav yapılmaktadır.
Yasemin pirinci ile pilav yapmak istediğinizde, pişirme süresi bir miktar daha uzun sürecektir.
Organic Windy Valley’in Organik baldo pirinci, bütün ürünleri gibi Ecocert tarafından sertifikalandırılmış %100 organik ürünlerdir. www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden inceleyebilir güvenle temin edebilirsiniz.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Pirinç, nişasta içeren bir bakliyattır. Bu nedenle pilav yapmadan önce bir süre suda bekletilmesi önerilir.
Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler.
Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz.
Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Kullanacağınız suyun sıcaklığı ise ılık olmalıdır. İçine bir tutam tuz atabilirsiniz
4) Tereyağı ile Lezzetlendirin
Pirinç pilavının lezzet detaylarından bir tanesini daha açıklıyoruz: Tereyağı.
Evet, pirinçleri kavurma işleminden önce tencerede tereyağı eritirseniz pirinçleriniz daha iyi kavrulacaktır.
Ayrıca demlenirken mutfağınızı saran tereyağı kokusu ile mideniz de şenlenecektir. Restoran ve lokantalarda yapılan pilavlar da tereyağı ile hazırlanmaktadır.
5) Kavurma Aşaması Önemli
Bu aşamada şehriyeli pilav yapacaksanız, öncelikle şehriyeyi kısık ateşte kavurmalısınız.
Eğer yüksek ateş kullanırsanız şehriyeler yanabilir. Bu nedenle kontrollü pişirmek şart.
Şehriyeler istediğiniz rengi aldığında pirinçleri ekleyip yine bir kavurma işlemi yapmalısınız.
Bu sırada malzemeleri dışarıdan içe doğru karıştırmalısınız.
Rastgele karıştırdığınız pirinçler kırılabilir ve pilavın lezzet kalitesini düşürebilir.
Pirinçleri kavururken pilavın tuzunu bu esnada eklerseniz pirinçlerinizin kolay kırılmasını da önlemiş olursunuz
6) Birkaç Damla Limon Suyu
C vitamini deposu limon, pilav yaparken de iş başında! Pilavı pişirirken ekleyeceğiniz suya birkaç damla limon sıkarsanız, pilavın renginin daha parlak ve beyaz olmasını sağlarsınız.
Genellikle şehriyeli pilav yaparken pirinçlerde biraz kahveleşme görülür. Bu kahverengi tonu açmak için limon damlası size kolaylık sağlayacaktır
7) Ölçüye Sadık Kalın
Pirinç pilavını kavurduktan sonra su eklemeniz gerekiyor. Bu suyu ise ölçülü eklemenizi tavsiye ederiz. Eğer göz kararına alıştıysanız ve kıvamı tam istediğiniz gibi elde ediyorsanız ölçüye sadık kalmanıza gerek olmayacak.
Pilavı lapa ya da çiğ yapıyorsanız, 1 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su ekleyebilirsiniz. Bu ölçüyü misafirlerinize göre artırabilirsiniz. Tuz miktarını ise damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz.
Ayrıca suyu eklerken yarı ölçüde ev yapımı tavuk suyu ya da et suyu eklerseniz, pilavınızın tadından yenmeyeceğini söyleyebiliriz.
Dışarıda yediğiniz pilavlarda genellikle haşlanmış tavuğun suyu kullanılmaktadır. Bu sırrı siz de uygulayabilirsiniz!
8) Pilavı Fazla Karıştırmayın
Pirinçleri ve şehriyeleri tane tane görmek için, su ekleme işleminden sonra çok karıştırmamanız gerekiyor.
Tencerenin kapağını kapatmadan tencere içinde bir “+” işareti çizerseniz, tüm malzemeler karışmış duruma gelecektir.
Sürekli karışan pirinçler, kırılabilir ve lapa bir pilav elde edilir.
9) Her Zaman Kısık Ateş
Akşam yemeğine çok az kaldıysa, mutfakta daha hızlı hareket etmeye başlarsınız. Yemekleri yüksek ateşte pişirerek daha çabuk pişeceğini planlayabilirsiniz. Fakat yüksek ateş yiyeceklerin besin değerini düşürmektedir. Bu kural pirinç pilavı için de geçerlidir.
Kısık ateşte ağır ağır pişirilen pilav hem daha lezzetli olur hem de yanma ve sarma durumu önlenir. Ayrıca suyunu tam olarak çeken bir pilav için kısık ateş kuralına dikkat etmelisiniz.
10) Demlenmeden Asla!
Pirinç pilavı için demleme kuralı büyük önem taşır. Demlenen pilavlar, suyunu daha iyi çeker ve tane tane bir kıvam alır. Bu nedenle pişen pilavı en az 10 dakika kadar dinlendirmeniz gereklidir.
Pilav tenceresini bir örtü altında dinlendirebilirsiniz. Yahut temiz havlu kağıdını tencere kapağının altına sererek fazla suyun çıkmasını sağlayabilirsiniz.