Hamilelikte Doğru Beslenme

Hamilelikte organik besinler, Organik tarım, Organik gıdalar, Ecocert sertifika, sağlıklı beslenmek, organik yeşil mercimek, organik kırmızı mercimek, organik çorba, organik bulgur, organik baldo pirinç, organik gıda ve hamilelik, organik gıda, sağlıklı beslenmek, organik besinlerle hamilelik süreci

Hamilelikte Doğru Beslenme

Tebrikler! Müjdeli haberi aldınız. Bu heyecanlı yolculuğun başlangıcında, tüm endişelerinizi arkanızda bırakabilir ve huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Çünkü doğru yerdesiniz!

40 hafta, yani 9 ay 10 gün sürecek bu yolculukta hamilelik döneminin her ayı için beslenme önerilerinde bulunduk. Aklınıza takılan tüm soruların cevapları bu yazımızda sizlerle;

 

Siz nasıl beslenirseniz, bebeğiniz de o şekilde beslenecek. Unutmayın, bebek anneden beslenir. Bebek bütün ihtiyacını plasenta aracılığı ile annesinden karşılar. İlk üç aylık dönem bebek gelişimi için çok önemlidir ve bebeğinizin gelişiminin en önemli tuğlaları yavaş yavaş konulmaya başlar. Bu sebeple beslenmeniz şimdiden çok önemli bir rafa yerleşiyor.

 

1. Ay

Pek çok anne adayı gebeliğini ortalama 5 haftalıkken öğrenir. Eğer planlı bir gebelik süreci yaşıyorsanız hamile kalmadan önce hayatınızdan hazır gıdaları, şekeri yiyecekleri, alkolü ve sigarayı çıkarmalısınız.

Hamilelik haberini öğrendiğiniz andan itibaren kahvaltı yapmaya, ara öğünlerde meyve ve süt ürünleri tüketmeye dikkat ediniz.

Kahvaltınızda yumurta, peynir çeşitleri, organik pekmez çeşitleri, organik bal çeşitleri ve mevsim sebzeleri olmalıdır. Bu şekilde hem mide bulantılarını önlersiniz hem de rahminizde büyüyen bebeğin sağlıkla kilo almasına yardım edersiniz.

İlk ay mide bulantıları görülebilir. Bu duruma karşı beslenme programınızı az ve sık öğünler şeklinde planlayabilirsiniz.

Mide bulantılarını bastıran az tuzlu atıştırmalıklar, organik kuru yemiş türleri, ayran, maden suyu ve meyve gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Şayet iştah sorunu yaşıyorsanız vücudunuzda sıvı kaybını önlemek adına öğünlerde organik tarhana çorbası ve tam buğday ekmeği tüketmeniz önerilir.

 

2. Ay

Bebeğin anne karnındaki organ gelişimi 12. haftaya kadar devam ettiği için anne adayımız ilk 3 ay dengeli ve sağlıklı beslenmelidir.

Omega yağları açısından zengin olan balık, zeytin, ıspanak, organik ceviz gibi besinler mutlaka haftalık beslenmesinde yerini almalıdır.

Bu ayda mide bulantıları devam edenler, çok tuzlu ve yağlı gıdalardan kaçınmalıdır.

Kahvaltıyla başlayan günün devamında mutlaka sebzeli ya da yoğurtlu çorba yerini almalıdır.

Aniden gelen yeme isteklerini sağlıklı sandviçlerle, meyve tabaklarıyla, süt ürünleri ve organik kuru yemişlerle bastırabilir.

Kırmızı et ve balık eti haftada 2-3 defa yerini aldığında bebeğin beyin gelişimi için önemli bir adım atılır.

 

3. Ay

12. haftanın sonuna doğru geldiğinizde hormonlarınızın değiştiğini ve vücudunuzdaki değişimi hafiften hissedebilirsiniz.

Kahvaltınızda yumurta ve peynir mutlaka yerini almalıdır. Doyurucu bir tabak için tam buğday ekmeğine sebze ve yeşillik de eklenmelidir.

Bu ay içinde çok şekerli besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Doğal şeker kaynaklarından meyveler zaten tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Organik kuru meyve çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.

Bol bol sıvı almaya dikkat ederken, doktorunuzun sizin için önerdiği vitaminleri de almayı ihmal etmeyin.

Magnezyum kaynaklarından biri olan maden suyu, organik badem, ıspanak, salatalık ve kaju gibi besinleri tüketerek kas ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Magnezyum genel yorgunluğunuzu da alacaktır.

Bebeğin ve annenin B vitamini grubu besinlerine ihtiyacı olduğu için organik bulgur, kırmızı et, organik kuru yemiş tüketilmelidir.

 

4. Ay

İkinci trimester olarak adlandırılan 4. ayda anne adayının aniden gelen yeme istekleri doğabilir. Özellikle de evde bulunmayan ya da çevreden kokusu gelen yemekleri isteyen anneler olabilir.

Aşermenin dikkat çektiği bu süreçte, kan şekerinin sürekli dengelenmesi gerekir. Anne metabolizması çok hızlı çalışacağı için gün içinde çok sık acıkabilir. Yanınızda atıştırmalık, mutfakta hazır yemek bulundurmak gerekir.

Folik asit açısından zengin olan brokoli, organik kuru fasulye, organik mercimek çeşitleri , organik kuru incir, organik kuru üzüm ve organik fındık gibi besleyici besinleri tüketebilirsiniz.

Bu ayda gece acıkmaları da atak gösterebilir. Gece acıkmaları için meyve ve sebze salataları önerilmekte.

4. ay beslenmesi bebeğin gelişimi için çok önemli. Erken doğumu önlemek ve amniyon sıvısını dengelemek için annenin yeterli düzeyde beslenmesi gerekiyor.

Bu süreçte enfeksiyondan korunmak adına domates, salatalık, kuşburnu ve patates gibi besinler öğünlerden eksik edilmemelidir.

 

5. Ay

5. aya girdiğiniz andan itibaren sıvı alımınız da artmaktadır. Bebeğin sağlıkla büyümesi için annenin bol sıvı alması gerekir. Bu dönemde idrara çıkma sıklığı artmaktadır. Endişelenmeyin.

Taze meyve suyu, ayran, kefir, süt gibi doğal sıvıları aldığınızda kan dolaşımınız daha iyi olacaktır. Bu sayede bebeğiniz de en güzel şekilde beslenecektir.

Mevsimine göre sebze ve meyvelerden meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Her öğünde mutlaka su içmeye, sulu yemek yemeye dikkat ediniz. Organik nohut yemeklerini tercih edebilirsiniz.

Bebeğin büyümesiyle beraber organlar içeride biraz sıkışabilir. Bu da zaman zaman kabızlığa neden olur.

Lifli ve posalı gıdaları tüketerek kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Bu nedenle sıvı alımı da çok mühim.

Mide bulantıları devam edenler yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalı. Et, salata, sağlıklı karbonhidrat içeren dengeli tabaklar hazırlanmalıdır.

 

6. Ay

Gebeliğin 2. trimesterin son günlerinde anne adayları karbonhidrat alımında ölçülü olmalıdır. İyice belirginleşen karın, vücuda ağırlık yapabilir. Bu nedenle daha hafif ve besleyici öğünler geçirilmelidir.

Organik Bulgur pilavı, sebze yemekleri, sebze çorbası, yoğurtlu hafif salatalar sayesinde midenin yorulmadan beslenmesi sağlanır.

Ayrıca sıvı alımı için ara öğünlerde ayran, kefir, meyve suyu, hoşaf gibi seçenekler yer alabilir.

Kahvaltı her ayda önemli olduğu gibi 6. ay için de mühimdir. Yumurtalı, sebzeli ve tam tahıllı ekmeklerin yer aldığı kahvaltı sayesinde bebeğin kas ve sinir sistemi gelişimi desteklenir.

Bu dönemde sık acıkmalar yaşanır. Kilo kontrolü sağlamak ve besleyici öğünler yapmak için tam buğday ekmeğiyle peynirli tost tüketilebilir. Ayran, meyve suyu ya da açık çay tosta eşlik edebilir.

Akşam ya da öğle öğününde mutlaka sebze çorbası yerini almalıdır. Lifli çorbalar sayesinde bağırsakların tıkanması da önlenir.

7. Ay

Gebelik döneminin en hızlı geçen ve bebeğin en hızlı büyüdüğü döneme merhaba diyebilirsiniz. Çünkü 7. ay ile beraber her şey oldukça hızlı yaşanabilir.

Anne adayının ellerinde ve ayaklarında yaşanan ödemler genellikle 7. ayla beraber meydana gelir. Bunun çaresi de yine bolca sıvı tüketmek olacaktır.

Bebeğin kemik gelişimini desteklemek için kalsiyum ve protein açısından zengin beslenmek önemlidir. Süt ürünleri, kırmızı et, mevsim sebzeleri ve meyveleri öğünlere dengeli şekilde eklenmelidir.

Bu ay çalışmak zorunda olan anneler dışarıda yemek yerken tavuklu salata, ızgara et ve salata, çorba ve salata gibi öğünler geçirebilir.

Bu ay basit şeker grubundan uzak kalıp doğal beslenmeniz önerilir. Öğünlerde organik sızma zeytinyağlı yemekler ve salatalar varsa bağırsaklarınız rahatlayabilir.

Sağlıklı kilo alımı için kahvaltı, ara öğün, öğle yemeği, ara öğün, akşam yemeği, ara öğün ve gece öğünü yapılabilir.

 

8. Ay

Doğuma hazırlıkların başladığı bu dönemde anne adayında ödemler de dikkat çeker. Ödemi atmak için beyaz ekmekten, unlu gıdalardan, kızarmış yiyeceklerden uzak durmanız önerilir.

Kabızlığın yaşanmaması için kayısı suyu, kiraz, yoğurt, kefir ve ayran gibi seçenekler değerlendirilmelidir.

Özellikle de bu ay bebeğin anne karnında daha rahat hareket etmesi için bol sıvı alınmalıdır.

Anne bu dönemde kafeinden ve şekerden uzak kalmalıdır. Bebeği ve anneyi besleyen ızgara et, antioksidan ananas ve kivi, tam buğday makarna ve ekmek öğünlerde kendini göstermelidir.

Yaz aylarına denk gelen 8. ayınızı soğuk smoothie ile değerlendirebilirsiniz. Meyve ve süt sayesinde bebeğiniz daha sağlıklı büyüyebilir.

Kış döneminde yaşanan 8. ayınızı ise un, şeker ve yağlı gıdalardan uzak şekilde geçirmelisiniz. Protein ve sebze dengesini iyi kurmalısınız.

 

9. Ay

Hamileliğin son ayında anne adayları kas ve kemik ağrılarından şikâyet eder. Bu ağrıları hafifletmek için magnezyum açısından zengin beslenmek gerekir.

Organik Badem, Organik ceviz, Organik fındık ve yer fıstığı gibi magnezyum kaynakları ara öğünlerde tüketilebilir.

Meyve dilimleriyle renklenmiş içme suyu sayesinde vücut ağrıları hafifleyebilir.

Probiyotik içeren yoğurt ve kefir ile hem doyurucu kaseler hazırlanır hem de soğuk içecekler. Bu sayede bağırsak hareketleri de düzenlenir.

Gebeliğin son haftasında dışarıdan yemek yememeye dikkat edebilirsiniz. Besin zehirlenmesinden korunmak için evde hazırlanan taze salata ve sandviçlerle öğün yapabilirsiniz.

Tam buğday ekmeği ve makarnası, mevsim sebzeleri, süt ve süt ürünleri sizi bu ayda sağlıkla doğuma götürecektir.

 

Yazımızda bahsettiğimiz bütün organik ürünleri www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden inceleyebilir sipariş oluşturabilirsiniz.

Hamilelikte Doğru Beslenmenin Anne ve Bebek İçin Önemi

Gebelik döneminde anne karnındaki bebeği besleyen tek canlı annesidir.

Bu nedenle anne adayımız ne yerde kordon ve kan sayesinde bebeğe de geçer.

Eğer anne kendine ve bebeğe önem verip sağlıklı besleniyorsa; rahimde büyüyen canlı da en güzel besinleri alıyor olacaktır.

Doğru ve sağlıklı beslenme sayesinde, doğum sonrası gelişimin temelleri atılır. Doğuma kadar geçen sürede hücre hasarı önlenir.

Bir anne protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından zengin beslendiğinde sahip olduğu mucizenin de sağlıkla dünyaya gelmesine yardım eder.

 

 

Sağlıklı bir anne, sağlıklı bir bebeğe kucak açar.

Etiketler: Hamilelikte Doğru Beslenme
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.