Hamile Kadınlar Kış Aylarında Nelere Dikkat Etmeli

Örnek kış menüsü, Organik tarım, Organik gıdalar, Kış Gıdaları, Ecocert sertifika, sağlıklı beslenmek, sağlık, kışın organik gıda, organik ürünler, organik gıda tüketmek, hamilelikte kışın organik gıda, organik gıda, sağlıklı beslenmek

Hamile Kadınlar Kış Aylarında Nelere Dikkat Etmeli

Kışın yaşanan hamileliğin kendine has güzelliği ve önemi olsa da, soğuk hava nedeniyle vücut direncinde azalma ve gribal enfeksiyonlar gibi birtakım sorunları da beraberinde getirir. Ancak beslenmenin yanı sıra enfeksiyonlardan kaçınmak ve vücut ısısını düzenlemek gibi alınabilecek basit önlemlerle sağlıklı bir hamilelik geçirmek hiç de zor değil. 

Hamilelik döneminde Sağlıklı Beslenme iki kat önem taşır. Neden mi? Çünkü anne iki canlıdır. Hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığını düşünmek zorundadır. Kendisi iyi olduğu sürece de bebeğine iyi bakabilecektir. Yoksa zannedildiği gibi iki kişilik yemek yemek değil yani enerji alımınız 2 kişilik değildir. Bütün besin öğeleri plasenta aracılığıyla anneden bebeğe geçer. Anne iyi beslenmese bile bebek, annenin depolarından gerekli her besini ve enerjiyi karşılayabilir.

Özellikle de Kış Dönemi anne adayları için oldukça tehlikeli bir dönemdir. Hastalanmamak için sağlıklı beslenmek ve üşütmemek önemlidir. Üşütmemek için neler yapacağınızı çoğunuz

Biliyorsunuzdur. Ancak,

Kışın nasıl beslenmeliyiz?

HAMİLE KADININ ENERJİ İHTİYACI KIŞIN DEĞİŞİR Mİ?

Hamile kişinin enerji harcaması boyuna, gebe kaldığı kiloya, yaşına ve aktivitesine göre değişir. Ancak, 15. haftadan sonra enerji gereksinmesine yaklaşık 300 kilokalori ek yapılmalı. Tabii bu da gebenin ağırlığına ve ilk 6 ay aldığı kiloya göre değişir. Ama şu gerçek var ki gebeliğin ilk 15 haftasında ek enerjiye ihtiyaç yoktur. Yani komşu teyzelerin dediği gibi çift canlısın, çift porsiyon yemelisin olmaz. Ama mevsimsel değişimler kişilerin beslenme biçimine etki eder. Kışın gebelerin de işi zorlaşır. Gerçi kilo aldıkça artan yağ oranı üşümemenizi sağlar ama gerekli besin öğelerini almak daha önemli.

Havaların soğuması enerji ihtiyacını da arttırır. Ama bu ihtiyaç gene çift kişilik yemek şeklinde değil de doğru seçilen yiyeceklerle olmalı.

HANGİ TATLILARI YEMELİ?

Baklava, revani, lokma, kadayıf, şekerpare, yağlı börekler, çörekler ve kekler yerine;

Tanin helvası, organik tahin-pekmez: Protein, B vitaminleri, Demir, Magnezyum, kalsiyum, çinko içerir.

Organik tahin pekmez ikilisini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.

Organik Sızma Zeytinyağıyla hazırlanmış sebzeli kıymalı, peynirli sebzeli börekler: E vitamini, kalsiyum, protein, demir, lif

Organik sızma zeytinyağını  www.organicwindyvalley.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.

Organik Mercimekli Organik bulgur pilavı, mercimekli köfte, kısır : Protein, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, B vitamini, folik asit, lif

Organik mercimek çeşitlerini ve bulgur çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.

Aşure: Her türlü besin öğesini az veya çok içerir. En az yağ içerir.

Sütlü Tatlılar: En başta kalsiyum, protein, fosfor içerir.

Çikolatalı kekler yerine lif, magnezyum, çinko, fosfor gibi mineral içeren organik cevizli, organik fındıklı, organik kuru meyveli ve taze meyveli kekler, turtalar yapmak ve yemek daha doğru olacaktır.

Organik kuruyemiş ve kuru meyve çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.

Kış beslenmesi nasıl olmalı?

Kış mevsiminde gıdaları konserve yerine taze olarak tüketilmelidir. Hamilelik döneminde kış aylarında bol bol C vitamini tüketmeye özen gösterilmelidir. Kışın artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Güneşli havalarda 20 dakika güneşe çıkılabilir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih edilmelidir. Organik Kuru fasulye, Organik nohut ve organik yeşil mercimek gibi organik kuru baklagiller ile organik baldo pirinç iyi birer protein kaynağıdır. Kış mevsiminde artan protein ihtiyacı haftada 2-3 gün bu besinlerden rahatlıkla karşılanabilir.

Hamilelikte artan kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacının karşılanması için tahıllar ve organik kuru baklagiller, tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı vitaminlerin kaynağı olarak görülen organik pirincin tüketilmesi de, anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Salata, kışın da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi bakımından en ideal yiyeceklerdendir. Kış mevsiminde yağlı besinlerin tüketimi artar. Bu da kilo kontrolü üzerine olumsuz etkiler yapar. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz Organik Sızma zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü olarak tüketmeliyiz.

Yazımızda bahsetmiş olduğumuz organik ürünleri www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.

Anne adayları için örnek kış menüsü

Kahvaltı: 1 su bardağı süt 2 kibrit kutusu kadar peynir veya 1 adet haşlanmış yumurta, 4-5 adet zeytin, domates, salatalık, yeşillik, 1 yemek kaşığı organik pekmez, 2-3 ince dilim ekmek

Ara Öğün: 1 porsiyon kış meyvesi

Öğle: 3-4 köfte kadar et veya tavuk veya balık (ızgara, haşlama, buğulama), salata, 1 su bardağı yoğurt veya ayran veya cacık, 2-3 ince dilim ekmek

Ara Öğün: 1 bardak süt, 1 adet kış meyvesi, 5 adet organik badem Akşam: 1 kepçe organik kırmızı mercimek çorbası, 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kase yoğurt veya ayran veya cacık, 2-3 ince dilim ekmek veya 6-9 yemek kaşığı organik bulgur pilavı

Ara Öğün: 15 adet organik fındık veya 10 adet organik badem, 3-5 adet organik ceviz, 1 porsiyon kış meyvesi

 

 

Yazımızda bahsetmiş olduğumuz organik ürünleri www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.

Etiketler: Hamile Kadınlar Kış Aylarında Nelere Dikkat Etmeli
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.