Günümüzde baş döndürücü bir hızla artan bilimsel gelişmeler sayesinde tıp biliminde de müthiş yenilikler oldu. Bu yenilikler sayesinde ortalama yaşam süresi gelişmiş ülkelerde 80-90 yıla kadar ulaştı. Artmış olan ortalama yaşam süresi sonucunda, yaşlı grubun hastalıklarının da sıklığı arttı.
Eskiden çoğumuzun hiç duymadığı Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, beyin damar hastalıkları gibi hastalıklar artık magazin basınında bile en sık konuşulan konulardan oldu. Bu hastalıkların bu denli artışında, yaşam süresinin artmasının yanı sıra modern yaşamın getirdiği birtakım olumsuzluklar da göz ardı edilemez.
Günümüzde neredeyse bulmak imkânsız hale gelen organik beslenme ürünlerinin yetersizliği, artmış stres, hava ve çevre kirliliği, hızlı yaşam tarzı gibi pek çok etken bunlardan bazıları.
Organic Windy Valley Ecocert tarafından sertifikalandırılmış ürünlerini satışa sunmaktadır. Bu ürünleri www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden inceleyebilirsiniz.
Tüm bunlar sonucunda günümüzde en çok şikâyet edilen durumlardan birisi UNUTKANLIK. Genci yaşlısı kiminle konuşursanız hepsinden bunu duymak mümkün.
Unutkanlığı önlemek için beyin dostu gıdaları yeterince tüketmek önemli. Pekâlâ nedir bu gıdalar?
Yağlı balıklar
Omega 3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hafızayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en önemli besin öğelerinin belki de başında yer alır. Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur. Yeterli omega 3 alımı için tercihen küçük ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 veya 3 defa tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) balık tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda ise omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor.
Yağlı tohumlar
Yağlı tohumlar ‘beyin dostu’ nitelemesini sonuna kadar hak ederler. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin olan organik ceviz, organik fındık, keten tohumu ve çörek otu özellikle yüksek oranda vitamin E içerirler. Antioksidan kapasitesi yüksek olan E vitamini, hücre zarlarını serbest radikallerden korur ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatır. Beyin sağlığı için gerekli yüksek omega 3 içeriğiyle organik cevizin bir adım öne çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde sayısız fayda var.
Organik ceviz ve organik fındık ürününü www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Tam tahıllar
B grubu vitamin kaynağı tahıllar beyin sağlığının korunması ve güçlü bir hafıza için gerekli. Özellikle zengin lif kaynağı olan kepekli tahıl ürünlerini beslenmenizde mutlaka bulundurmalısınız. Organik Tam buğday unundan yapılan ekmek B grubu vitaminlerinin de iyi bir kaynağı. B grubu vitaminler sinir hücrelerinin görevlerini sağlıklı yapmalarını sağlıyor ve sinir iletilerinin düzgün çalışmasında görev alıyorlar. Özellikle B grubu vitaminlerinden B6, B12 ve folik asit, kanda homosistein adlı maddenin yükselmesini baskılayarak Alzheimer hastalığı riskini azaltabiliyor.
Organik tam buğday unu ürününü www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Yumurta
Yumurta vücudumuz için gerekli en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından. Özellikle beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olmak gibi son derece önemli bir işlev üstleniyor. Bu sayede öğrenme ve hafıza gibi bilişsel fonksiyonları güçlendiriyor. Yumurta, bir çeşit B vitamini olan kolin içeriyor. Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek, zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nörotransmitter dengesini korumaya yardımcı oluyor. Zihin gücünüzü artırmak için her sabah bir adet yumurta beslenme listenizde yer almalı.
Sağlıklı Yağlar
Beynin hammaddesi DHA dediğimiz yağlardan oluşur. Yağlar beyin için çok önemli besin öğeleridir. Bizler beynimizi sağlıklı yağlarla besleyip beynin ihtiyaçlarına karşılık vermeliyiz. Organik Ceviz, avokado ve organik soğuk sıkım sızma zeytinyağı enflamasyonun oluşmasını önleyerek beyin hücrelerini korur ayrıca bu besinler antiinflamatuvar besinler sınıfına girer, yani vücuttaki iltihabı önlemeye yönelik sağlıklı besinlerdir.
Organik soğuk sıkım sızma zeytinyağı ürününü www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Kepek içeren tahıllar
B6 ve B12 açısından zengin olan kepek ekmeği, organik yulaf ezmesi ve esmer pirinç gibi gıdalar beyni korur ve konsantrasyon gücünü artırır.
Organik yulaf ezmesi ürününü www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Lif Alımınızı Arttırın
Lif, beyin sağlığı için önemlidir çünkü beyin büyümesini destekleyen bağırsak bakterilerinin beslenmesine yardımcı olur. Prebiyotik lifler, sindirim sistemimizde iyi bakterilerin büyümesine ve gelişmesine izin verir. Prebiyotik yiyeceklerin başında muz, domates, soğan ve organik mercimek bulunur. Prebiyotik yiyecekler yemenin aynı zamanda depresyon, stres ve kaygıyı azaltarak zihinsel sağlığa katkı sağladığı bilinmektedir.
Organik kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Beyin yaşlanmasını bademle durdurun
E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurmaktadır. E vitamini yönünden zengin olan Organik badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir.
Organik badem ürününü www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Yoğurt
Zengin bir kalsiyum deposu olan yoğurt içeriğindeki tirozin ile hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Yoğurt ya da diğer süt ürünlerinden günde en az 2 porsiyon (süt ya da yoğurt) tüketmeye özen gösterin.
Bunlardan uzak durun
Demir deposu olan yağsız kırmızı et beyin gelişimi için büyük yarar sağlarken süt, peynir, hindi, tavuk gibi gıdalar da tüketilmesi gerekmektedir. Beyin için sağlıklı gıdaların yanında uzak durulması gerekenler de bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
-Alkol
-İşlenmiş gıdalar
-Çok tuzlu besinler
-İşlenmiş proteinler