Karadeniz Bölgesi'ne ait olan mıhlama; Gürcistan, Kafkasya ve Azerbaycan'da da tüketilir. Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın diğer adı ise kuymaktır. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unudur. Soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra ateş düşürücü özelliği de mevcuttur. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde boğazda oluşan iltihapların giderilmesinde etkili bir rol oynar. Malzemeleriniz hazırsa, ustasından mıhlama yapımı için tarife başlayabiliriz…
Malzemeler
-4 yemek kaşığı tereyağı
-4 yemek kaşığı Organic Windy Valley’in organik mısır unu
-2 su bardağı su
-300 gram Trabzon peyniri (dil peyniri ya da çeçil peyniri de olur)
Hazırlanışı;
Tereyağını sahana alıp eritin ve tereyağının yanmasına izin vermeyin.
Üzerine organic windy valley mısır ununu ekleyerek karıştırın. Organik Mısır ununu kavurup rengi değişene kadar pişirin. Un kavrulurken tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın.
Organik Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ilave edip iyice karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanacaktır. Bu yüzden hızlı hızlı karıştırmaya devam edin.
Karıştıktan sonra kalan suyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvama ulaşın.
Karışım kaynamaya başladığında altını biraz kısın. Kısık ateşte kaynayan karışımın kabarcıklarından üzerine tereyağları çıkıp tavanın kenarlarında birikmeye başladığında bize artık peynir istediğini gösterir.
Trabzon peynirini elinizle tel tel ayırarak tavaya ekleyin. Ara ara karıştırarak mıhlamayı kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.
Mıhlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
-Mıhlama yaparken malzeme kalitesine dikkat edilmelidir. Yöresel bir yemek olan mıhlama için tereyağı, un ve peynir kaliteli olmalıdır. En kaliteli unlar için www.organicwindyvalley.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz. Unlar tamamen organik ve ecocert sertifikalıdır.
-Mıhlama yapmanın ve yemenin en önemli unsuru tereyağının üste çıkmasıdır. Bunu yapmak için, tereyağı eridikten hemen sonra organik mısır unu eklenmemeli, yağı yakmadan bir süre kaynatılmalı. Böylece istenen görüntü ortaya çıkmaktadır.
-Peynir de mıhlama için oldukça önemlidir. Bizim önerimiz Trabzon kolot peyniri kullanılmasıdır. Bu peynirin erime kalitesi yüksek olduğundan istenen uzama sağlanacaktır.
-Organik Mısır unu iyice kavrulmalı ama yanmamasına dikkat edilmelidir. Böylece organik mısır unu lezzetini daha da hissettirecektir.
-Tuz miktarı mıhlama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasındadır. Çünkü kullanılan tereyağı, peynir tuzlu olabilir. Buna göre tuz oranı ayarlanmalıdır.
-Mıhlama yapılırken dibinin yapışmaması için karıştırma işlemi devamlı olarak yapılmalıdır.
Yörelere Göre Farklı Mıhlama Tarifleri
ARTVİN USÜLÜ
İlk önce tencereye Artvin'e özgü kaymak konur. Kaymak yandıktan sonra yavaş yavaş organic windy valley mısır unu ilave edilir. Organic windy valley Mısır unu ilave edildikten sona kaymakla beraber kavrulur ve bazen azar azar ılık su koyulur. Un kavuruldukça yavaş yavaş da yağ çıkmaya başlar. Sonra da tabağa konulup servis edilir.
TRABZON USÜLÜ
Yağ eritildikten sonra Organic windy valley mısır unu ile biraz kavrulur. Yağ salınmaya başlayınca 'soğuk' su ilave edilir. Minzi peyniri ya da imansız peynir konulabilir. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarır ve yağ üstüne çıkınca kapatılır. Sıcak servis yapılır.
RİZE USÜLÜ
Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, organic windy valley mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan organic windy valley mısır unu, balıkların kızartılırken kullandıkları organik mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla organic windy valley mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum'a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.
IĞDIR USÜLÜ
Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran'dan gelen bir karışımdır
Muhlama diye de anılan mıhlama tarifi Karadeniz'in en sevilen kahvaltılık lezzetlerinden biri. Yöreden yöreye farklı isimlerle ve birkaç malzeme farklıyla hazırlanan mıhlama, Trabzon'da kuymak ismiyle biliniyor. Mıhlama tarifleri ise Rize ile özdeşleşmiştir. Bu iki tarifi yaparken malzemelerin miktarı ve dolayısıyla lezzet yoğunluğu da değişir. Kuymakta öne çıkan lezzet organik mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir.
İçerisinde bol miktarda tereyağı kullanılan mıhlamanın bir porsiyonu, yaklaşık 400 kaloridir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Tüm bunların yanı sıra Mıhlamanızın lezzetli olmasını istiyorsanız kaliteli bir organik mısır unu kullanmalısınız. Organik Mısır Ununun en kalitelisini www.organicwindyvalley.com.tr sitemizden güvenle temin edebilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.