Besin Değerini Kaybetmeden Yemek Hazırlamak Mümkün

Organik tarım, Organik gıdalar, sertifikalı organik badem, Ecocert sertifika, sağlıklı beslenmek, sağlık, organik ürünler, organik gıda tüketmek, Organik tahıllar, organik kurubaklagiller, organik gıda, sağlıklı beslenmek, organik badem

Besin Değerini Kaybetmeden Yemek Hazırlamak Mümkün

Günümüzde, etrafımızdaki her şey bir değişim geçiriyor. Yediğimiz meyve ve sebzeler başta olmak üzere yiyeceklerimiz, atalarımızın yediklerinden oldukça farklı. Satın aldığımız ve yemek yaptığımız ürünlerin değişimi besin değerlerini de etkiliyor. Atalarımızın yediği yabani gıdalara göre, daha tatlı ve karbonhidrat yönünden daha zengin yiyecekler yiyoruz. Şu an yediklerimizin besin değeri de oldukça düşük ancak yiyeceklerimizin besin değerleri, sağlığımız için önemli bir rol oynuyor. Özellikle yüksek besin değeri olan ürünleri tercih etmek çok daha doğru olacaktır. Bunun için organik gıdalara yönelmeli www.organicwindyvalley.com.tr adresindeki ürünleri inceleyebilirsiniz. Besinlerimizin içerdiği proteinler, vitamin ve minerallerin vücudumuz için farklı farklı önemleri var. Bu besin değerlerini korumak için bizlerin yemek yapma şeklimizi de değiştirmesi gerekiyor. Yemek yapacağımız ürünleri satın almaktan yıkayıp kesmeye kadar dikkat etmemiz gereken noktalar bulunuyor.

Ürünlerimizi Doğru Seçmeliyiz

Yemek yapmak için satın alacağımız ürünleri seçerken ekstra özen göstermemiz ve alacağımız ürünü iyi tanımamız oldukça büyük bir önem taşıyor. Artık alıştığımız alışveriş şekilleri de değişiyor. Online alışveriş geliştikçe satın aldığımız ürünler hakkında daha çok bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu noktada en önemli şey, mümkün olduğunca organik ürünlere yönelmek.

Ürünleri Nasıl Pişirmeliyiz?

Sağlıklı Et Pişirme Teknikleri

Et için en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri, üzeri kapatılarak kendi suyuyla veya domates gibi sulu besinlerle birlikte, düşük veya orta ateşte pişirmedir. Etler yüksek ateşte piştiklerinde bir miktar vitamin kaybına uğrarlar. 

Buna ek olarak; fırında alüminyum folyoya sarılarak ya da yine üzerleri kapatılarak pişirilebilirler.

Sulu olarak pişirilen etlerin vitamin kaybını önlemek için, dökülmeyecek kadar az miktarda su kullanılmalıdır.

Izgara yapılacağı zamansa, etler alevle temas etmemeli, korlaşmış kömürde pişirilmelidir. Izgarada pişireceğiniz etlerin sularını korumak için sebzelerle yan yana pişirebilirsiniz.

Organik Kuru Baklagiller

Organik Nohut, organik mercimek ve organik kuru fasulye gibi kuru baklagillerin iyi pişmesi ve gaz yapıcı özelliklerinin azalması için 8-10 saat kadar az suda bekletilmeleri faydalı olacaktır.

Organik Kuru baklagiller iyi piştiklerinde hem besinlerin sindirimi kolaylaşır hem de vücudun proteinden yararlanma oranı artar.

Genel kanının aksine, daha kolay pişmeleri için eklenecek soda/maden suyu, organik kuru baklagillerin besin değerini azaltmaz. Yalnız eklenecek miktarın 4 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı kadar olması gerektiğini de unutmamalısınız.

Organik Kuru baklagilleri düdüklü tencere içerisinde (soda/maden suyu) eklemeden de pişirebilirsiniz.

Organik Kuru baklagillerin hoşlanma suyunu mümkün olduğunca az kullanmanız, haşlanma suyunu dökmenizi engelleyerek besin değerinin korunmasını sağlayacaktır.

Organic Windy Valley’in Organik kuru baklagil çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

Sağlıklı Süt Pişirme Teknikleri

Sağlığımız için çiğ süt değil, UHT yöntemiyle hazırlanmış uzun ömürlü sütleri veya pastörize sütleri tercih etmeliyiz.

Çiğ sütlerin besin değerini koruması içinse, süt kabarana kadar ısıtılmalı, kabarmasından sonra yalnızca 5 dakika kaynatılmalı ve ocaktan alınmalıdır. 

Sütlü tatlı yapılacağı zamansa, şeker, süt ocaktan indirilmeden hemen önce eklenmelidir.

Organik Tahıllar

Organik baldo pirinç, organik bulgur ve organik yulaf gibi organik tahıllar, sularını çekecek kadar, az miktarda suyla pişirilmelidir. Çünkü dökülen haşlama suyuyla birlikte, suda eriyen vitaminler de büyük ölçüde kaybedilir.

Bazlama ve yufka da dahil olmak üzere ekmek türlerinin, ince olarak ya da ince dilimlenerek kuru ısıda pişirilmesi veya kızartılması da besin değerinde kayba sebep olmaktadır. Buna ek olarak; un, pirinç ve şehriyenin kavrulması da besin değerinin düşmesine neden olmaktadır.

Hamurun besin değerini artırmak için mayalandırmak faydalı olurken, kimyasal kabartıcılar besin değerini düşürmektedir.

Organic Windy Valley’in Organik tahıl çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

Sağlıklı Sebze Pişirme Teknikleri

Sebzelerin besin değerini kaybetmemesi için en ideal pişirme yöntemi buharda pişirmedir.

Pişirmeden önce ayıklanmalı, yıkanmalı ve doğranmalıdır. Doğranmış veya yıkanmış olarak saklanmamalıdır.

Yeşil yapraklı sebzeler, su oranları yüksek olduğu için, dökülmeyecek kadar az miktarda suda veya susuz olarak pişirilmelidir. Sebzelerin pişme suları döküldüğünde, vitamin kaybı oldukça yükselir.

Patates gibi sebzeler, besin değerlerinin korunması için, iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla birlikte haşlanmalıdır.

Sebzeleri soğutmak için soğuk suda bekletme ya da üzerlerine soğuk su tutma gibi yöntemler, besin kaybına sebep olur. Bunların yerine, üst üste gelmeyecekleri şekilde bir tabağa ya da tepsiye dizerek soğumaya bırakabilirsiniz.

Besin Değerlerini Kaybettiren Yanlışlar Nelerdir?

Hata: Eti ve balığı yüksek ısıda pişirmek 

Doğrusu: Etlerde doğal olarak bulunan kimyasal bileşikler (AGEler) kızartma ve kavurma gibi yöntemlerle yüksek ısıda pişirildiklerinde artıyor. Bu kimyasalların yüksek miktarda alınmaları vücutta yaşlanmayı hızlandıran ve bizi hastalıklara açık hale getiren kronik inflamasyona, diğer bir deyişle yangıya sebep oluyor.
Etleri ve balığı yüksek ısıda hızlı pişirmek aynı zamanda proteinlerin bozulmalarına da neden oluyor. Bunların yanı sıra balıkları yüksek ısıda pişirmek proteinin yanında sağlığımız için kritik öneme sahip olan Omega 3 yağ asitlerinin de bozulmasına yol açıyor. Etleri orta-düşük ısıda, ızgara, fırın veya haşlama yöntemiyle pişirdiğinizde besin değerlerini büyük ölçüde koruyabilirsiniz.

Hata: Organik Kurubaklagillerin pişirme suyunu dökmek 

Doğrusu: Bitkisel protein kaynakları organik kuru fasulye, organik nohut ve organik mercimek gibi organik kurubaklagiller aynı zamanda vitamin ve mineral açısından da oldukça zenginler. Organik Kurubaklagiller iyi pişirildiklerinde protein değerleri artıyor. Ancak haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kaybına yol açıyor. Organik Kurubaklagilleri, pişirme suyunu dökmeden, az suyla pişirmeniz besin değerini koruyan en doğru yöntem.

 

Hata: Sütü uzun süre kaynatmak 

Doğrusu: Süt uzun süre kaynatılırsa protein ve vitamin değerleri kayba uğruyor. Ancak patojen bakteriler içerebileceği için çiğ süt tüketiminden de kaçınmanız gerekiyor. Pastörizasyon, sütte besin değerinin büyük ölçüde korunduğu ve mikropların yok edildiği bir yöntem.
Pastörize süt, sütün 12-16 saniye süre ile 72-80 °C arasında ısıl işlem yapılıp aniden soğutulmasıyla elde ediliyor. Evde belli ekipman ve kurallarla süt pastörize edebilir ya da marketlerden pastörize günlük sütler satın alabilirsiniz.

 

Hata: Organik Sızma Zeytinyağını yüksek ısıya maruz bırakmak
Doğrusu: Organik Sızma Zeytinyağı, kalp-damar ve beyin sağlığını geliştiren omega 3 ve omega 6 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeriyor. Ancak Organik Sızma Zeytinyağı düşük dumanlanma noktasına sahip olduğu için yüksek ısıda pişirmek için uygun değil. Unutmayın, Organik Sızma Zeytinyağı, organik ceviz, organik badem gibi sağlıklı yağ kaynaklarını yüksek ısıya maruz bırakmak faydalı yağ asitlerinin bozulmalarına sebep oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanları “Bu nedenle Organik Sızma Zeytinyağını yemekler piştikten sonra eklemeli ya da soğuk olarak tüketmelisiniz. Ayrıca sıvı yağları güneş ışığından ve ısıdan korumanız, pencere önlerinde ve ocağın hemen yanında tutmamanız besin değeri açısından önemli” diyor.

 

Hata: Organik Kuru Baklagiller ile Süt Tüketmek

Doğrusu: Organik Kuru baklagilleri eğer süt ürünleri ile tüketiyorsanız, acil olarak bu davranıştan vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü böyle bir durumda demir emiliminde azalma görülmektedir. Organik Kuru baklagil grubunun yeşillik, biber ve limon gibi C vitamini deposu olan besinler ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu besinler demir emilimini arttırmaktadır. Besinlerden sağlayacağınız faydayı maksimum seviyeye çıkartmanıza yardımcı olacaktır.

 

Hata: Sebzeleri uzun süre ve bol suda haşlamak 

Doğrusu: Sebzelerde bulunan C ve B grubu vitaminleri ısıyla kolayca kayba uğrayabiliyor. Dolayısıyla sindirim sorununuz yoksa çiğ yenilebilen sebzeleri öncelikli olarak çiğ tüketmeye çalışın. Eğer pişiriyorsanız sebzelerin pişme sürelerine göre en fazla 10 ile 20 dakika arasında, diriliklerini koruyacak şekilde pişirin.

Yazımızda bahsetmiş olduğumuz bütün organik ürünleri www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir ve kolayca sipariş oluşturabilirsiniz.

Etiketler: Besin Değerini Kaybetmeden Yemek Hazırlamak Mümkün
Aralık 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.