Sağlıklı Et Pişirme Teknikleri
Et için en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri, üzeri kapatılarak kendi suyuyla veya domates gibi sulu besinlerle birlikte, düşük veya orta ateşte pişirmedir. Etler yüksek ateşte piştiklerinde bir miktar vitamin kaybına uğrarlar.
Buna ek olarak; fırında alüminyum folyoya sarılarak ya da yine üzerleri kapatılarak pişirilebilirler.
Sulu olarak pişirilen etlerin vitamin kaybını önlemek için, dökülmeyecek kadar az miktarda su kullanılmalıdır.
Izgara yapılacağı zamansa, etler alevle temas etmemeli, korlaşmış kömürde pişirilmelidir. Izgarada pişireceğiniz etlerin sularını korumak için sebzelerle yan yana pişirebilirsiniz.
Organik Kuru Baklagiller
Organik Nohut, organik mercimek ve organik kuru fasulye gibi kuru baklagillerin iyi pişmesi ve gaz yapıcı özelliklerinin azalması için 8-10 saat kadar az suda bekletilmeleri faydalı olacaktır.
Organik Kuru baklagiller iyi piştiklerinde hem besinlerin sindirimi kolaylaşır hem de vücudun proteinden yararlanma oranı artar.
Genel kanının aksine, daha kolay pişmeleri için eklenecek soda/maden suyu, organik kuru baklagillerin besin değerini azaltmaz. Yalnız eklenecek miktarın 4 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı kadar olması gerektiğini de unutmamalısınız.
Organik Kuru baklagilleri düdüklü tencere içerisinde (soda/maden suyu) eklemeden de pişirebilirsiniz.
Organik Kuru baklagillerin hoşlanma suyunu mümkün olduğunca az kullanmanız, haşlanma suyunu dökmenizi engelleyerek besin değerinin korunmasını sağlayacaktır.
Organic Windy Valley’in Organik kuru baklagil çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı Süt Pişirme Teknikleri
Sağlığımız için çiğ süt değil, UHT yöntemiyle hazırlanmış uzun ömürlü sütleri veya pastörize sütleri tercih etmeliyiz.
Çiğ sütlerin besin değerini koruması içinse, süt kabarana kadar ısıtılmalı, kabarmasından sonra yalnızca 5 dakika kaynatılmalı ve ocaktan alınmalıdır.
Sütlü tatlı yapılacağı zamansa, şeker, süt ocaktan indirilmeden hemen önce eklenmelidir.
Organik Tahıllar
Organik baldo pirinç, organik bulgur ve organik yulaf gibi organik tahıllar, sularını çekecek kadar, az miktarda suyla pişirilmelidir. Çünkü dökülen haşlama suyuyla birlikte, suda eriyen vitaminler de büyük ölçüde kaybedilir.
Bazlama ve yufka da dahil olmak üzere ekmek türlerinin, ince olarak ya da ince dilimlenerek kuru ısıda pişirilmesi veya kızartılması da besin değerinde kayba sebep olmaktadır. Buna ek olarak; un, pirinç ve şehriyenin kavrulması da besin değerinin düşmesine neden olmaktadır.
Hamurun besin değerini artırmak için mayalandırmak faydalı olurken, kimyasal kabartıcılar besin değerini düşürmektedir.
Organic Windy Valley’in Organik tahıl çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı Sebze Pişirme Teknikleri
Sebzelerin besin değerini kaybetmemesi için en ideal pişirme yöntemi buharda pişirmedir.
Pişirmeden önce ayıklanmalı, yıkanmalı ve doğranmalıdır. Doğranmış veya yıkanmış olarak saklanmamalıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler, su oranları yüksek olduğu için, dökülmeyecek kadar az miktarda suda veya susuz olarak pişirilmelidir. Sebzelerin pişme suları döküldüğünde, vitamin kaybı oldukça yükselir.
Patates gibi sebzeler, besin değerlerinin korunması için, iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla birlikte haşlanmalıdır.
Sebzeleri soğutmak için soğuk suda bekletme ya da üzerlerine soğuk su tutma gibi yöntemler, besin kaybına sebep olur. Bunların yerine, üst üste gelmeyecekleri şekilde bir tabağa ya da tepsiye dizerek soğumaya bırakabilirsiniz.