Türk mutfağının vazgeçilmezi, herkes tarafından beğenilen yemeği kuru fasulye. Yanında tane tane pilav ve turşu eşliğinde verilecek kuru fasulye ziyafetine kim hayır diyebilir? Yalnız herkesin pişirme tekniği farklı olan kuru fasulye yemeğinin ben size püf noktalarıyla vereceğim. Yüksek lif yapısı ve içerdiği protein bakımından zenginliğiyle kuru fasulyeyi haftada 2 kez tüketmenizi öneririm.
Etli Organik Kuru Fasulye Malzemeler:
-250 gr dana eti
-3 su bardağı Organic Windy Valley’in organik kuru fasulyesi
-1 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı pul biber
-1 çay kaşığı karabiber
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
-Damak tadınıza göre tuz
Etli Organik Kuru Fasulye Yapılışı:
-Öncelikle kuşbaşı doğranmış etleri tencerede pişirin.
-Suyunu salıp çekince, içine bira tuz ve suyunu koyarak düdüklü tencerede pişirin.
-Organik Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın.
-Ertesi gün tencereye su koyarak, kuru fasulyenizi haşlayın.
-Suyunu dökün.
- Organik Kuru fasulyeyi pişireceğiniz tencereye küp küp soğanı doğrayın.
-Sıvı yağla birlikte kavurun.
-Daha sonra salçaları ekleyin.
-Salça kokusu çıkana kadar iyice kavurun.
-Üzerine Organik Kuru fasulyeyi ve etleri alarak suyunu ekleyin.
-Ben 6 su bardağı ekledim.
-Siz kontrollü olarak ekleyebilirsiniz.
-Tencerenin ağzını kapatın.
-İlk etapta harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
-Lokum gibi kıvamda olduğu zaman yemeğimiz tamamdır.
Afiyet olsun…
Püf Noktası:
Organik Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın.
Ertesi gün haşlayın ve yemeğinizi bu şekilde yapın.
Eğer vaktiniz yoksa Organik Kuru fasulyeyi ıslatmadan, direk haşlayarak da yapabilirsiniz.
Düdüklü tencere kullanırsanız hem zamandan tasarruf etmiş olursunuz, hem de kıvamı lokum gibi olur.
Et daha geç piştiği için önceden kavurmanızı öneririm.
Yediden yetmişe herkesin büyük bir iştahla tükettiği Organik Kuru fasulye yemeği güveçte pişince çok daha lezzetli oluyor. Bazı püf noktalarına uyarak kısık ateşte ağır ağır pişen güveçte Organik Kuru fasulye yemeğinizin tadına doyulmayacaktır.
Güveçte Kuru Fasulye Malzemeler:
-400 gr dana kuşbaşı et
-3 su bardağı Organic Windy Valley’in organik kuru fasulyesi
-2 adet kuru soğan
-2 çorba kaşığı Organic Windy Valley’in organik domates salçası
-2 çorba kaşığı tereyağı veya bitkisel margarin
-Tuz
-Pul biber
-Kırmızı toz biber
-Yeteri kadar su
-3 adet yeşilbiber tatlı ya da acı olması arzuya bağlı
-Domates
Güveçte Organik Kuru Fasulye Yapılışı:
-Organik Kuru fasulyeleri akşamdan suyla ıslatıyoruz.
-Ertesi gün haşlıyoruz.
-Güvecimizi ocağa alarak, tereyağını eritiyoruz.
-Ardından kuşbaşı etleri ekleyip, suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
-Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip, soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.
- Organik domates salçamızı ekliyoruz.
-Yeşilbiberlerimizi, minik minik doğrayıp karıştırıyoruz.
-Haşlanan kuru fasulyeleri ve baharatları ilave ediyoruz.
-Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
-Yaklaşık 1 saat 30 dakika pişince dinlendiriyoruz.
Afiyet olsun…
Püf Noktası:
-Güveç kapağının kenarlarına su ve undan hamur yapıp, yapıştırırsanız daha güzel pişer.
-Tüm malzemelerin kaliteli olması önemlidir.
-Salça ve tereyağın da kalitesi güzel olmalı.
- Organik Kuru fasulyenin cinsi de önemli. Bu tarif için Organic Windy Valley’in organik kuru fasulyesini deneyebilirsiniz
-Tercihen daha tombul küçük ispir şeker fasulyesi önerilir.
-Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmayalım.
-Tuzun tamamen Organik Kuru fasulyenin içine işlemesi gerekir.
-Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice almak gerekir.
- Organik Kuru fasulye hafif yumuşayana kadar haşlanması gerekir.
-Tereyağını mutlaka kısık ateşte eritin.
- Organik Kuru fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkılırsa, Organik Kuru fasulyenin dağılmamasını ve daha diri kalmalarını sağlar.
Kuru baklagillerin en değerlisi olan kuru fasulyenin faydaları saymakla bitmiyor. Et yerine de geçen Organik Kuru fasulye yemeği de çok lezzetli yemeklerden biri. Hele bir de sucuklu olursa lezzetine doyum olmuyor. Kıpkırmızı salçalı sucuklu kuru fasulye yanına da pilav eşliğinde sevdiklerinize tam bir yemek ziyafeti verin derim
Sucuklu Kuru Fasulye Malzemeler:
-2 su bardağı Organic Windy Valley’in organik kuru fasulyesi
-2 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı Organic Windy Valley’in organik domates salçası
-1 tatlı kaşığı toz biber
-4-5 yemek kaşığı Organic Windy Valley’in organik sızma zeytinyağı
-Sucuk
-Tuz
-Su
Sucuklu Organik Kuru Fasulye Yapılışı:
-Organik Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın.
-Eğer vaktiniz kısıtlı ise, 3-4 saat önceden de ıslatabilirsiniz.
-Soğanı yemeklik doğrayın.
-Sıvıyağda kavurun.
- Organik salçayı da ekleyerek, kavurmaya devam edin.
-Kavrulan soğanların içine toz biberi de ekleyin.
-Suyunu süzdüğünüz Organik Kuru fasulyeyi de ekleyin ve karıştırın.
-Sonra doğradığınız sucukları ekleyin ve düdüklü tencerede Organik Kuru fasulyeyi üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edin..
-Düdüklünün kapağını kaptın.
-Buharı çıkmaya başladıktan sonra 25-30 dakika daha pişirin.
-Yemeğiniz piştikten sonra tuzunu ilave edin.
-Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun…
Püf Noktası:
-İlk öncelik tüm malzemelerin kaliteli olması gerekir.
-Organik Kuru fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmayın.
- Organik Kuru fasulyeyi pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkın.
-Limon suyu fasulyenin diri kalmasını ve dağılmamasını sağlıyor.
-Geleneksel sofralarımızın, yemeklerin baç tacıdır kuru fasulye. Etlisi de etsizi de çok lezzetlidir. Etsiz olanını et bulyon kullanarak da lezzetlendirebilirsiniz. Gelin hep birlikte etsiz Organik Kuru fasulyeyi yapımına geçelim.
ETSİZ ORGANİK KURU FASULYE MALZEMELERİ
-2 su bardağı Organic Windy Valley’in organik kuru fasulyesi
-1 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı Organic Windy Valley’in organik domates salçası
-1 çay kaşığı pul biber
-1 çay kaşığı nane
-Biraz karabiber
-Tuz
- Organic Windy Valley’in organik Sızma zeytinyağı
-1 su bardağı soğuk su
-Fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su
ETSİZ ORGANİK KURU FASULYE TARİFİ YAPILIŞI
-Bir gece önceden ıslatılmış Organik Kuru fasulyeler 10-15 dk. haşlanır.
-Ocağın altı kapatılır.
-Bu şekilde üzerine 1 su bardağı soğuk su eklenerek, kapağı kapatılıp yarım saat dinlenmeye bırakılır.
-Bu arada yemeklik doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
-Yıkanıp süzülen Organik Kuru fasulyeyi tencereye eklenip Organik domates Salçası katılır ve dibi kuruyana kadar karıştırılarak kavrulur.
-Üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su ilave edilir.
-Baharatları ve tuzu atıldıktan sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılır.
- Organik Kuru fasulye 25-30 dk. pişirilir.
Afiyet olsun…
Püf Noktası:
Kullandığınız Organik Kuru fasulyeyi cinsine göre suda bekletme işlemini değişebilir.
Organik Kuru fasulyeyi yemeğini pişirmeden önce ki 1 gece boyunca, ılık tuzlu suda bekletirseniz, ertesi gün daha çabuk pişer.
Kabuklarının atmaması için kısık ateşte pişirilmelidir.