Pekmez ve Sağlık

Organik tarım, Organik gıdalar, Organik dut pekmezi, organik üzüm pekmezi, Ecocert sertifika, sağlıklı beslenmek, sağlık, organik ürünler, organik gıda tüketmek, organik gıda, sağlıklı beslenmek, organik keçiboynuzu pekmezi

Pekmez ve Sağlık

Organik Pekmez geçmişten bugüne oldukça önemli bir besindir. Organik Pekmez fruktoz dediğimiz basit şeker içermesine karşın normal çay şekerinin verdiği enerjinin  ¼ ü oranında daha az enerji sağlar. Bununla birlikte kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, krom mineralleri ve B grubu vitaminlerinden zengin olup, antioksidanlar ve fitoöstrojenler içeriği ile de ayrı bir öneme sahiptir.

Organik Pekmez çok iyi bir enerji kaynağıdır. Özellikle oyun çağındaki çocukların gelişimine katkısı büyüktür.

 

Kalsiyum içeriği yüksek bir besin olması da süt dışında iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Kemik – kas gelişimi, boy uzaması, diş gelişimi ve sağlığı, metabolizmanın dengede olabilmesi ve sinirsel uyarıların iletilmesinde önemli rol oynar. Çocukluk ve ergenlik döneminde günlük 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi yararlı olacaktır.  

 

Organik Pekmez içerdiği yüksek demir ile vücutta kan yapımında etkili olan hemoglobinin sentezini artırır.  Bitkisel kaynaklı bu demirin yüksek emilimi için C vitamini ile birlikte tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Organik Pekmez, anemi problemine karşı hamileler, emziren anneler ve çocuklar için vazgeçilmez bir besin öğesidir.

 

Vücutta enerji dengesinin sağlanması için önemli olan Organik Pekmez, içerdiği fosfor, potasyum, krom, çinko, magnezyum ile kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, tansiyonu dengelemeye yardımcıdır, protein sentezine yardımcıdır, bağışıklık sistemini destekler.

 

Hangi Pekmez Kim İçin?

1.Organik Üzüm Pekmezi: Üzümün içeriğinde bulunan yüksek antioksidan içerikli resveratrol ile kansere karşı koruyucu etkisi artar ve hücre yenileyici etkisi ile yaşlanmaya karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp- damar sağlığını korur.

 

2.Organik Keçiboynuzu pekmezi: Keçiboynuzu meyvesinden yapılır.   Emilimi oldukça kolay ve lif içeriği oldukça yüksektir.  Bununla birlikte beta – karoten içeriğinin yüksek olması ile ilişkili olarak kansere karşı korucuyu etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda içeriğinde yer alan lif ve diğer yararlı bileşenler sayesinde kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bir araştırmaya göre günde 4 gram keçiboynuzu tüketenlerin 4 hafta sonunda kötü kolesterol seviyelerinde azalma belirlenmiştir.

 

3.Organik Dut pekmezi: Dut meyvesinden elde edilir. Demir içeriği oldukça yüksek olduğu için anemi (kansızlık) için oldukça yararlıdır.  Çinko ve magnezyum içeriği yüksek olup sindirim sistemi hastalıklarına karşı olumlu etkileri vardır. Soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında yardımcıdır. Bebeklerin ve çocukların zekâ-bedensel gelişimine katkı sağlamaktadır. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir.

 

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz pekmez çeşitlerini www.organicwindyvalley.com.tr adresinden inceleyebilirsiniz. Bütün ürünler tamamen organik Ecocert tarafından sertifikalandırılmış ürünlerdir.

 

Pekmezdeki HMF Tehlikesi!

Türkiye’ de pekmez tüketimi ile ilgili yapılan bir araştırmada nüfusun % 50sinden fazla bir yoğunluğun pekmez tükettiği sonucuna varılmıştır. Ancak bu şifalı besini yanlış pişirme ve saklama teknikleri ile ciddi tehlikelere neden olabilecek bir ürün haline getiriyoruz. Pekmeze yoğunlaştırma ve kaynatma sırasında uygulanan yüksek ısıtma tekniği ve pekmezin yüksek ısıda saklanması ile oluşan “hidrometilfurfural (HMF)” bileşiği kanser yapıcı etki oluşturmaktadır. Hatta bu bileşik pekmezin koyu rengi, yakıcı kokusu ve tadından da hissedilebilir. Pekmezin düşük sıcaklıkta pastörize edilmesi ve vakum uygulaması ile bu zararlı madde HMF zararlı dozlara ulaşmaz.

 

Pekmez Çeşitleri ve Faydaları

Üzüm Pekmezi

Vücutta kan üretimine destek olur.

Damar hastalıklarına karşı korur ve kan dolaşımını rahatlatır.

Doğal enerji kaynağıdır.

İştah açıcıdır.

 

Dut Pekmezi

Kansızlığa iyi gelir.

Ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir.

Çocukların zekâ gelişimine katkı sağlar.

Kış aylarında vücut direncini artırır.

Keçiboynuzu Pekmezi

Kalp sağlığını destekler.

Vücut direncini artırır.

Diş ve kemikleri güçlendirir.

 

 

Tansiyonu dengeler ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Etiketler: Pekmez ve Sağlık
Ocak 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.