-Kalp ve damar hastalığına karşı fındığın koruyucu etkileri var.
-Organik Fındık İçi zeytinyağından daha fazla oleik asit içeriyor.
-1 gr dahi kolesterol içermiyor.
-Vücutta kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL kolesterolünü yüksek oranda düşürücü etkisi var.
-Dünya üzerinde büyük toplumları kapsayan 5-6 beslenme araştırması yapıldı. Bu araştırmalarda organik fındık içi tüketimine bakıldığında, organik fındık içi yiyenlerde kalp ve damar hastalıkları hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 40 oranında daha az görülüyor. Yani organik fındık içi, yüzde 40 oranında koruyucu etki gösteriyor.
ORGANİK FINDIK İÇİ KALSİYUM KAYNAĞIDIR
Organik Fındık İçi bir özelliği de çok iyi bir kalsiyum kaynağı olması. Kemiklerin oluşması ve sertleşmesi için tek başına kalsiyum yeterli değil; yanında fosforun da tüketilmesi lazım. İşte organik fındık içi, sütten sonraki en iyi kalsiyum kaynağı ancak sütten daha üstün. Çünkü kalsiyumun yanı sıra fosfor da içeriyor. Sadece çocuklarda değil, orta yaş civarındaki insanlarda görülen osteoporozdan korunmada önemli bir rol oynuyor.
FOLİK ASİT VE ÖNEMİ
Son yıllarda büyük önem kazanan bir B vitamini var; folik asit... Yetersiz alındığında kalp ve damar hastalıklarının görüldüğü biliniyor. Organik Fındık İçi, doğadaki en iyi folik asit kaynağı olarak bu gibi hastalıkların yanı sıra, alzheimer gibi hastalıklara karşı da koruyucu etki gösteriyor. Yapılan araştırmalar fındığın kanserle ilişkisini de ortaya çıkarmış.
KANSERDEN KORUYOR
Kanserden korunmada önemli bir rol oynayan E vitamini Organik fındık içinde bol miktarda mevcut. Yalnız E vitamini değil, onun yanında antikanserojen madde içeren fenolik bileşikler açısından da çok zengin.
ORGANİK FINDIK İÇİ POTASYUM ZENGİNİDİR
Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum bakımından da zengindir. Organik Fındık İçi yağı vücut ısısının korunmasından yağda eriyen vitaminlerin taşınmasına kadar birçok görevi yerine getirir. Organik Fındık İçi yağındaki linoleik asit vücut tarafından üretilmez, dışarıdan alınır.
ORGANİK FINDIK İÇİNİN KOLESTEROLE VE KALP DAMAR HASTALIKLARINA FAYDASI
Linoleik ve oleik asitler kanda kolesterolün yükselmesini önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar. Fındık yağı ayrıca, böbrek ağrılarını giderir, kum ve taş düşürülmesinde yardımcı olur, bağırsak solucanı düşürür. Ancak mide rahatsızlığı çekenler, damar sertliği olanlar ya da yüksek tansiyondan şikâyet edenler organik fındık içini az tüketmelidir.
Organik Fındık İçi Kalori ve Besin Değerleri
Genel olarak organik fındık içi besin değerleri E, K ve C vitaminleri ve folik asit, demir, çinko, bakır gibi mineralleri içerir. Doymamış yağ asitleri içeren fındık zengin bir lif ve protein kaynağı olduğu için tüketiminde ölçüye dikkat edilir.
Hem zayıflama diyetlerde hem de diyabet diyetlerinde yer verilen organik fındık içinin boyutlarına göre içerdiği kalori değerleri, 1 adet (2 g) fındık için 13 kcal ve 1 avuç için (24 g) fındık 151 kcal içerir. Hem kavrulmuş hem çiğ organik fındık içinin faydaları besin değeri açısından hayli yüksektir, günlük ihtiyaçların hemen hemen hepsini veya yarısını karşılayabilir.
100 g organik fındık içinde 628 kalori bulunur. İçerdiği diğer besin değerleri ise şöyledir: