Erken hasat döneminde yani zeytinin mineral ve vitamin açısından daha zengin olduğu zamanda üretilen zeytinyağı, diğer zeytinlere göre daha lezzetli ve faydalıdır. Zeytinin tam olarak olgunlaşmadığı dönemde toplanarak üretilen yağa erken hasat zeytinyağı veya soğuk sıkım zeytinyağı diyebiliriz.
Organik Erken hasat zeytinyağı için genellikle ekim-kasım aylarında zeytinler toplanır. Bu zeytinler 27 derecenin altındaki ısıda soğuk sıkım yöntemiyle sıkılarak zeytinyağına dönüştürülüyor. Erken hasat döneminde toplanan zeytinlerde daha yoğun olarak polifenol bileşeni bulunur. Bu da organik erken hasat zeytinyağının daha sağlıklı ve faydalı olmasına yardımcı olur. Organik Erken Hasat zeytinyağları, diğer yağların aksine çiğ olarak tüketilebilir. Salataya veya zeytinyağlı yemeklere erken hasat zeytinyağı kullanılması tavsiye ediliyor. Sağlıklı yaşam için uzmanlar her gün bir kaşık organik erken hasat zeytinyağı tüketmenin faydası olduğunu da ekliyor.
Elde edilme yöntemlerine göre taş baskı, soğuk sıkım ya da filtresiz gibi zeytinyağı türleri olduğunu duymuş olabilirsiniz. Erken hasat zeytinyağını diğer zeytinyağı türlerinden ayıran elde edilme aşamasında uygulanan fiziki işlemler değil, zeytinin hasat zamanıdır. Zeytin, kasım ile mart ayları arasında olgunlaşır. Koyu mor ya da siyah hale dönen zeytin hasat edilerek zeytinyağı elde edilir. Organik Erken hasat zeytinyağı için ekim ayında yani zeytin henüz yeşilken hasat yapılır. Henüz olgunlaşmamış zeytinler, tüm sızma zeytinyağı elde etme aşamalarından geçirilir. Yani yıkanır, temizlenir, kırılıp ezilir, zeytin hamuru yoğrulur, filtreleme aşamasından sonra kalite kontrol testleri yapılarak ambalajlanır. Hasat zamanının farklı olması erken hasat zeytinyağını polifenol açısından zengin kılar. Zeytinler yeşil halde iken hasat edildiği için yüksek polifenollüdür. Polifenol, bitkiye yeşil rengi veren, antioksidan özelliği taşıyan bir maddedir.
Organik Erken Hasat Zeytinyağını Nasıl ve Nereden Bulabilirim?
En iyi erken hasat zeytinyağı önerisi isteyenler için Organic Windy Valley’in Organik Erken Hasat Soğuk Sıkım Naturel sızma zeytinyağını tavsiye ederiz. 27 C altında 2 fazlı sistemlerde Soğuk Sıkım (Cold Press) yöntemiyle zeytinyağlarımız üretilen Organic Windy Valley Zeytinağında sağlık için yararlı olan vitaminler, fenolik bileşenler en üst seviyede tutulyor. Yüksek ısı zeytinyağının besin değerlerini olumsuz etkilediğinden, düşük su sıcaklığında elde edilen zeytinyağlarının aromatik bileşenleri ve besin değerleri, çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Günde almamız gereken enerjinin yüzde 30’unun yağlardan gelmesi gerekir. Bunun tekli doymamış yağ asidi kaynağı olan zeytinyağından karşılanması daha doğru. Bunun yanı sıra klorofil, polifenollerle birlikte antioksidan etki gösterirken ışıkta oksidasyonu destekleyici özellik kazanan organik erken hasat zeytinyağının, ışık görmeyen karanlık ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Koyu renkli cam şişelerde, ağzı kapalı olarak serin ortamda muhafaza edilmelidir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.