Organik Cin Mısırı Nedir? Faydaları Nelerdir? Sağlıklı mı? Sağlıksız mı?

Organik Cin Mısırı Nedir? Faydaları Nelerdir? Sağlıklı mı? Sağlıksız mı?

ORGANİK CİN MISIRI NEDİR?

Organik Cin Mısır aynı zamanda patlamış mısır olarak da adlandırılır. Mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesiyle elde edilen ve çerez olarak tüketilen bu özel mısır türü oldukça lezzetlidir.

Buğdaygiller ailesinden gelen ve yağ bakımından zengin olan organik cin mısır aynı zamanda enerjiyi destekleyici bir yapıdadır.

Organik Cin mısırı hazırlamak için mısır tanelerini doğru şekilde ısıtmanız ve buharlaşmanın etkisinden yararlanmanız gerekir. Buharlaşan su genleştikten sonra mısır taneleri birbirine sığamayacak noktaya ulaşır. Bir süre sonra sıcaklık artar ve su buharının zorlanmasıyla kabuk kısımları patlamaya başlar. Su buharın dışarıya çıkmasıyla ve su buharıyla birlikte mısır tanelerinin bileşiminde yer alan nişasta, protein gibi besin maddeleri dışarıya çıkar.

Besin maddelerinin dışarıya çıkmasıyla birlikte nişasta ve protein beyazlaşmaya başlar. Beyazlaşmaya başlayan ve süreyi tamamlayan organik cin mısırları patlamış mısır haline dönerek tüketim haline gelir. Evlerde ateş üzerinde ve yağ içerisinde yapılan organik cin mısırı vazgeçilmez çerezler arasındadır. Sizlerde Organik Cin Mısırını tatmak isterseniz Organic Windy Valley web sitesi üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Peki Organik Cin Mısır Faydaları Nelerdir?

  • Yağsız ve tuzsuz yapılan patlamış mısır B ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin haline gelecektir. Tuz ve yağ oranı arttıkça besin değeri düşecektir.
  • Patlamış mısır kötü kolesterol ile savaşır ve kalp sağlığınızı korur.
  • Ölçülü ve sağlıklı şekilde tüketilen patlamış mısır, kan şekerini düzenler. Böylece insülin dengesini sağlar.
  • Diyabet hastaları da evde hazırlanan yağ ve tuz oranı düşük patlamış mısırlardan yiyebilir. Kan şekerini düşürdüğü için iyi bir ara öğün olacaktır.
  • Patlamış mısırda antioksidan maddeler bulunur. Yine sağlıklı şekilde hazırlayıp ölçülü oranda tüketeceğiniz patlamış mısır, sizi hastalıklardan ve kanserden koruyan bir besin olacaktır.
  • Almanya’da yapılan araştırmalar sonucunda patlamış mısır en sağlıklı atıştırmalık kabul edilmiştir.
  • Patlamış mısır serbest radikaller ile savaşır ve vücut direncinizi güçlendirir

Organik Cin Mısır Besin Değerleri

Yağda pişen ve yaklaşık 100 gram ağırlığındaki, neşeli atıştırmalık patlamış mısır besin değeri listesini sizler için şu şekilde ifade edebiliriz:

  • 32.98 gram karbonhidrat
  • 4.36 gram protein
  • 10.67 gram yağ
  • 4.69 gram lif
  • 97.52 mg sodyum
  • 168.44 mg potasyum
  • 8.35 mg kalsiyum
  • 94.72 iu A vitamini
  • 0.77 demir içermektedir.

Nasıl ve ne şekilde yediğiniz mühim: Ne kadar ve nasıl patlamış mısır yemek sağlıklıdır?

Yukarıdaki değerler göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 3 avuç kadar yediğimizde bize ancak 100 kalori kadar kalori verecek olan, bu nedenle masum sayabileceğimiz patlamış mısırı nasıl yediğimiz düşündüğünüzden çok daha önemli. Zira yukarıdaki değerler belirttiğimiz gibi sadece ve sadece  organik olan yağsız, tuzsuz olarak hazırlanmış patlamış mısırlar için geçerli ve ne yazık ki evde çeşit çeşit malzemeler ekleyerek yaptığımız ya da hazır olarak aldığımız patlamış mısırların böyle olma ihtimali çok az.

Bu nedenle dünyaca ünlü beslenme uzmanlarından AbbyLanger şöyle diyor: "Patlamış mısırla ilgili asıl problem fazla yemek. Özellikle yağ ve tuz gibi farklı malzemeler eklenmiş halini fazla yerseniz beklediğinizden çok daha fazla kalori alırsınız. En doğrusu böyle patlamış mısırlardan uzak durmak. Eğer kendinizi sağlama almak istiyorsanız, kahverengi bir kâğıt poşete kendiniz mısır koyup mikrodalga fırında patlatabilir ya da yağsız-tuzsuz bir şekilde mısır patlatmanızı sağlayacak makinelerden edinebilirsiniz."

Organik Patlamış mısır yemek aslında gerçekten sağlıklı

Bu konuda tartışmalar hala sürüyor olsa da temelde birçok beslenme uzmanına göre organik patlamış mısır sağlıklı. Asıl sağlıksız olan karamelden bala, hardaldan tuza ona eklenen çeşitli soslar, baharatlar ve yağ.

Patlamış mısır, sadece bir tahılın patlamış halidir. Bazı insanlar onu zararlı bir abur cubur olarak görüyor ama aslında öyle değil. İçinde bol bol besin lifi bulunuyor, patlayınca işin içine biraz yağ girse de kalori olarak epey düşük. Aynı zamanda hacimli de bir yiyecek olduğundan insanın tokluk hissini artırıyor.

Tabii mısırın içine yağ, peynir, karamel gibi maddeler eklenince bu sayılar değişiyor. Üç avuç yağlı mısır yerseniz alacağınız net kalori 192’ye yükseliyor, yağ ise 15 grama kadar çıkıyor mesela. Yani, sade bir patlamış mısırın neredeyse 5 katına kadar...

Eğer kendinizi ne kadar yediğiniz konusunda sınırlandıramıyorsanız organik patlamış cin  mısırınızı mutlaka evde kendiniz hazırlayın. Biraz Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ve mısır. Bu kadar. İlk üç mısırı tencereye koyun. Onlar patladığında geriye kalanları ekleyin, kapağını kapatın ve sürekli karıştırın, tencereyi çalkalayın . Patladıktan sonra parmesan, tuz, sirke, acı sos veya sevdiğiniz baharat ve sebzeleri ekleyebilirsiniz. Patlamış mısır epey sağlıklı bir atıştırmalık. Onu olabildiğince sade tutmaya çalışın ya da çok az tat ekleyin ve gönül rahatlığıyla yiyin.

 

 

 

Koltuklara battaniyeler atıldı, içecekler hazırlandı ve dizinin koca bir sezonu daha bitirilmeye hazır. Tek bir eksik var, sıcacık leziz patlamış mısırlar. E patlamış mısır fikri aklımıza düştü bir kere. Dilerseniz patlamış mısır makinenizde dilerseniz tencerede patlatabileceğiniz Organic Windy Valley’in organik cin mısır, kokusu ve lezzeti ile tüm ev halkının gönlünü fethedecek. Afiyet olsun.

Etiketler: Organik Cin Mısırı Nedir? Faydaları Nelerdir? Sağlıklı mı? Sağlıksız mı?
Eylül 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.