Serin havaların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar da kapımızı çalmaya başladı. Kış mevsiminde bağışıklık sistemi zayıflıyor, yetişkinler ve özellikle çocuklar hastalıklara açık hale geliyor. Vücutta enfeksiyon olduğunda iştahsızlık görülmesi sebebiyle besin alımı da azalıyor. Grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmak ve hasta olduktan sonra da hızla iyileşmek için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor.
Balık, Organik sızma zeytinyağı ve Organik ceviz bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, organik fındık ve organik ceviz ile Omega 9 içerikli organik sızma zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 organik fındık, 2-3 organik ceviz tüketilmesi, organik sızma zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi bu faydalı yağ asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanmanızı sağlayacaktır.
Enfeksiyona karşı çinko
Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı zayıflığı da beraberinde getirmektedir. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, organik fındık, organik ceviz, fıstık gibi organik kuruyemişler, süt, peynir ve organik kuru baklagillerdir. Haftada 2-3 kez organik kuru fasulye, organik nohut, organik mercimek gibi organik kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda vardır.
Günde 10-12 bardak su için
Sıvı tüketimi vücudumuz için çok önemlidir. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmanızda dengesizlikler ortaya çıkmakta, hastalık halinde iyileşme gecikmektedir. Günde 10-12 bardak su içmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır.
Lifli besinlere ağırlık verilmeli
Sonbaharın gelmesiyle beraber fiziksel aktivite de azalmaktadır ve bunun sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle sonbahar ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan organik kuru baklagillerin, esmer ekmek, organik bulgur, kepekli makarna gibi tahılların ve özellikle C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.
Organik Bal – yeniden keşfedilen mucize silah!
En eski Budistler bile Organik balın mikrop öldürücü özelliklerinin değerini biliyorlardı. Tüm hastalıklarda, ağır kanamalarda ve yaralanmalarda kullanılıyordu.
İçindeki Şeker tükürükle birleştiğinde antibiyotik maddeler üretilir. Ayrıca enerji içeriği yüksektir (her 100 gramda yaklaşık 300 kcal) ve bunun açığa çıkması için sindirim sisteminin zorlanması gerekmez. Bu da Organik balı tam da iştahın azaldığı soğuk algınlığı döneminde ideal bir besin yapar.
Yazımızda bahsetmiş olduğumuz organik ürünlere www.organicwindyvalley.com.tr adresi üzerinden ulaşabilir güvenle sipariş edebilirsiniz.